fbpx

9 хитри идеи за коледна украса с деца у дома

Откакто имаме деца, коледната феерия в главата ми се развихря още по-бурно. С новите членове на семейството обаче, украсяването е по-различно, същинско предизвикателство. А на мен просто ми се иска да намеря златната среда между класическа коледна декорация, детски мотиви и украса-занимавка, с която малките да се ангажират.

Ако и ти си в търсене на решение на този проблем, погледни деветте хитри идеи, които открих – всяка отговаря на поне едно от горните условия. Някои от предложенията могат да бъдат направени у дома, но могат да бъдат и закупени готови, ако нямаш възможност и време за майсторене.

Виж още: 7 лесни идеи за ръчно изработени коледни подаръци

1. Хей, елхичке-игличке

Един от най-предизвикателните елементи от украсата на дома, когато наоколо тичат малки деца, които обичат да пипат и събарят всичко, е елхата. През първата ни Коледа с две едногодишни бебета вкъщи, не посмяхме изобщо да сложим елха.

Втората година със съпруга ми решихме да бъдем по-смели. Извадихме елхата, украсихме я с няколко топки. Децата я събориха шест пъти в рамките на половин час и ние, сломени, я прибрахме обратно в кашона.

Сега, когато отново имаме малко бебе у дома, вероятността да си останем без елха отново, помрачи иначе блестящите ми коледни планове. Обаче взех решението, че две години липса на коледно дърво са ми достатъчни и ще пробвам пак, пък каквото ще да става!

Закупихме си живо дръвче в саксия, което да посадим в някоя горичка напролет. Оказа се, че сме горди притежатели на бял смърч, чийто иглички бодат страховито! Наложи се да го украсяваме с ръкавици. Всички налични у дома деца – малки и по-малки, го пипнаха по веднъж, убодоха се и сега само го гледат и му се радват, без да се приближават.

Ако твоята елха все пак не е от най-бодливите, има най-различни практични решения за позиционирането ѝ с ограничен от деца достъп. Ето няколко одобрени както от майки, така и от собственици на домашни любимци: върху висок шкаф или стол, зад дивана, на терасата, заключена зад детската ограда за игра… дори в клетка.

Кредит: Pinterest

В случай, че все пак решиш да не „арестуваш” елхата на терасата, където ще ѝ се радват най-много съседите отсреща, ти предлагам още два варианта за „обезопасено” коледно дърво:

Бебешка елха от филц

Трябва да призная, че изработката на бебешка елха от филц изисква време, търпение и сръчни ръце.

Необходими материали: много филц в зелен цвят, тебешир, с който да очертаеш контура на елхата, ножица и двойно лепящо тиксо, с което да залепиш „елхата” на стената. За играчките, с които ще я украсяваш, също ще ти трябва филц в различни цветове, лепило и всякакви други цветни и бляскави материали за декориране по твое усмотрение.

За да очертаеш шаблон за топките, използвай дъното на кръгла чаша или капачка за по-дребни елементи. А с помощта на перфоратор ще се сдобиеш с десетки малки точици за още по-шарена декорация.

Кредит: Creatiful Kids

Най-гениалното преимущество на този тип „дръвчета”, е, че за украсяването им не се изисква лепене. Играчките от филц се закрепят на елхата от филц само с лек натиск. Цялата работа я върши статичното електричество. Следователно украсата съвсем спокойно може да се делегира на деца от всички възрасти, включително и на едногодишни бебоци.

Коледна елха от пръчки

Изключително красиво и модерно коледно дърво с още едно важно предимство – може да бъде закачено на каквато желаеш височина на стената, така че да не го достигат детски ръчички.

Кредит: Pinterest

Необходими материали: дебели пръчки от парка, канап или здраво въже, елхови клонки, играчки. За още по-впечатляваща и празнична визия, задължително добави и лампички.

Виж още: 24 идеи за забавления с децата вкъщи преди Коледа

2. Прозорците разказват приказки

При произнасянето на една вълшебна думичка, детските очички на часа заблестяват. И тя е… Стикери! Лепенето им е любимо занимание, а разнообразието от коледни предложения на пазара е пребогато. И когато тези стикери са специално разработени, за да бъдат поставяни на прозорци, забавлението е в кърпа вързано.

Дядо Коледа, снежинки, еленчета – всички те могат да се надбягват весело на прозорците в дома ти и да радват детски и родителски очи. Има дори и 3D стикери за още по-вълнуваща емоция.

Стикерите за прозорци имат и друго чудесно преимущество – не оставят следи. Разбира се, ще се наложи да се почиства след тях, но не иглички или парчета счупени играчки, а следи от детски пръстчета и ръчички.

Страхотни коледни стикери за прозорци може да закупиш от Lidl, JUMBO или кварталната книжарница.

Ако не ти се обикаля, може да поръчаш весели коледни стикери с Дядо Коледа, еленчета и шейни. Ако пък предпочиташ прозорците в дома ти да са украсени с бяла феерия от снежинки, разгледай предложенията за многократна употреба на „Слънчоглед”.

3. Това не е само шишарка

Още едно предложение за семпла и красива украса, която освен еко и безопасна, е и чудна занимавка за децата. Необходими са само няколко шишарки, златна панделка и въженце за закачане. Шишарките стават още по-празнични, ако ги поръсиш с малко златен или сребърен брокат.

Кредит: Pinterest

4. Веселба с коледни гирлянди от хартия

Хартиените гирлянди с коледни мотиви са идеални за украса на стени, прозорци, камини и детски стаи. Обичайно се слагат на по-високи места, където децата трудно биха ги достигнали.

коледна украса
Кредит: Party-deluxe

В случай, че с твоето дете имате желание да си направите коледни гирлянди сами, Крокотак” предлагат чудесен наръчник как точно да сътворите такива със снежни човеци и елхички. Ще ви бъдат необходими хартия, ножици, молив и цветни флумастери.

5. Дрешка за столовете

Мебелите също могат да вземат участие в украсата. Без да изискват много усилия, ще се превърнат в ефектни и весели коледни герои. Да вземем, например, столовете в трапезарията или кухнята. С помощта на панделка в празничен цвят и малко елхови клонки, ще сътвориш семпла, но същевременно красива украса.

Кредит: Pinterest

А защо направо да не сложиш на столовете гигантски коледни шапки? Това със сигурност ще хвърли децата във възторг.

Кредит: The Social Market

При закупуване на коледни шапки за столове от The Social Market, освен, че ще получиш весела коледна украса за дома, ще помогнеш и на „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив”.

Виж още: Коледа с кауза – Подари, Зарадвай, Подкрепи

6. Tелената закачалка може да бъде красива

Най-сетне една хитра идея за приложение на телените закачалки, с които се прибираме вкъщи, след като вземем дрехите от химическо чистене. От грозно парче тел, закачалката ще се превърне в бляскав коледен венец, който ще впечатлява деца и възрастни.

Кредит: Pinterest

Нанижи на една от тях различни по размери и цветове коледни топки. Нека детето ти подава топките, а ти поеми нанизването. Залепи с тиксо първата топка, за да не се измъква. След като подредиш нагъсто топките, без да оставяш „въздух”, увий края на закачалката около куката ѝ.

Виж още: 21 лесни DIY идеи за незабравим адвент календар

7. Чук, чук, чук, кой живее тук?

Когато коледната декорация завземе и вратите в къщата, тогава настъпва царството на децата и може да се развихриш заедно с тях. Изберете коя врата кой зимен герой ще представлява.

С помощта на цветни картони, ножица и въображение, вратите могат да се превърнат в най-различни лица и да притежават разнообразни характеристики. Украсяването им ще донесе много смях на всички обитатели на дома.

8. Брррр, кой се крие в този мраз? Снежният човек съм аз!

А защо да не продължите с украсата, и от вратите да преминете към хладилника. Естествено, че там е най-подходящият дом за някой сладък и много симпатичен снежен човек.

Виж още: Как да разкажем на децата за коледните традиции по света?

9. Да бъде светлина

В нашия дом сме инсталирали лампички почти навсякъде, където е възможно – на прозорците във всички стаи, на елхата, покрай шкафовете, на терасата. Имаме цветни лампички, бели лампички, висящи лампички, лампички, описващи рамките на прозорците. Когато ги сложихме, стана толкова светло и цветно, че нямаше нужда да палим осветлението.

Коледните светлини създават приказна атмосфера и празнично настроение и ще го правят през целия месец декември. Така че слагай ги смело и нека бъде светлина.

Коледната украса с малки деца у дома е не само предизвикателство, но и чиста форма на забавление, изцяло нов етап и за нас, възрастните. Че кога, ако не с деца наоколо, ще направим от вратата елен, ще вържем шал на хладилника и ще закачим елха на тавана?!

Нека се насладим на неудобствата, изненадите, счупените играчки и смеха. Защото е Коледа и всичко, което правим или не правим, всъщност е любов в действие.

Диляна Георгиева
Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии