fbpx

Уроците за кърмене, които научих през първата година на сина ми

Кърменето е приключение!

Аз се впуснах в него с голямо желание, но бързо изпаднах в паника. Появиха се толкова въпроси, притеснения дали и как се справям. Но след като преборих няколко мастита, започнах да се чувствам истински уверена в себе си и във възможностите си. Започнах да се наслаждавам на приключението.

Сега, когато най-накрая успях да отбия сина си, се замислих за всички научени уроци и за натрупания опит през тази една година на кърмене. Затова реших да споделя с теб няколко съвета, които ми се искаше някой да беше споделил с мен още в началото. Надявам се да са ти полезни и да ти помогнат да изживееш пълноценно своето приключение.

Опознай тялото си и бъди подготвена 

По време на бременността прочетох само една книга – Nurture”. Едно от нещата, които най-много ме впечатли в нея, беше секцията, посветена на кърменето или какво да очакваш и как да се подготвиш за болницата. Четейки, за първи път се замислих какви са моите гърди и най-вече какви зърна имам

Не предполагах, че има зърна тип Дженифър Анистън в сериала Приятели”, които можеш да видиш и от 2 метра, защото упорито стърчат изпод блузата. Именно те са най-големият съюзник в мисията „Успешно кърмене”. Моите обаче са от възможно най-срамежливия тип, такива, които чакат писмена покана от Елисейския дворец, за да се покажат. Осъзнах, че ще трябва да им помогна, ако искам заедно да вървим по пътя на кърменето.

Как да стане това разбрах именно от книгата, която прочетох. В нея съветваха всички притежателки на срамежливи” зърна да си вземат изкуствени силиконови зърна (известни още като протектори за зърна). Така направих и аз и съм много доволна, защото още от първия път Алекс ги захапа и започна да суче от тях.

кърмене
Кредит: Freepik

Важното за силиконовите зърна е да се съобрази размерът им – има два или три различни, съответно и различни марки. Аз избрах най-малките, но ако не си сигурна кой е твоят размер, можеш да пробваш различни. Бих посъветвала всяка мамма с по-свенливи зърна да си приготви един комплект в чантата за болницата.  

Нашите читателки препоръчват още един безценен помощник в подготовката за кърменето, а и през целия процес. Това е книгата Всичко за кърменето” на консултанта по кърмене Христина Янева – Хедра. Защото колкото и естествен да е този процес, толкова тънкости и особености има и е добре да сме подготвени с качествена информация по темата, нали?

Виж още: Книги за възпитание на деца, които нашите читателки препоръчват

Поискай помощ отрано 

И като споменах консултантите по кърмене… Нямах реална преценка колко заети всъщност са те! Още преди раждането на Алекс бях на лекция на Ася Демирева за кърменето и се влюбих в хумора, познанието и лекотата, с която тя обясняваше мистиката на това чудо кърменето. Още тогава си казах, че имам ли проблем – звъня на нея. 

След изписването от болницата и суровата действителност на „Сами сме вкъщи с бебето”, започнах да изпитвам сериозни трудности. Алекс не искаше да яде и нещата просто не се получаваха. Съответно веднага звъннах на Ася и незнайно защо очаквах, че още на следващия ден тя ще дойде и всичко ще се оправи веднагически. Да, ама не. С Ася успяхме да се видим чак след седмица! Така че определено бих те посъветвала да не чакаш прекалено дълго преди да се обадиш на консултант по кърмене. 

Чакането обаче определено си заслужаваше. Ася веднага огледа устната кухина на бебето и видя специфики, които правеха кърменето при нас малко по-различно. Един час по-късно и няколко съвета за техники на поставяне на гърдата в устата на бебето, нещата започваха да се получават. 

Дори да не усещаш някакъв проблем, подобен разговор действа много успокояващо, насочващо и информиращо. Ако вече си избрала консултант, към който да се обърнеш – чудесно. Ако още се колебаеш, то може да се обърнеш за съвет към консултантите от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” – „Консултантите могат да ви съдействат с разговор по телефона или в интернет, домашно посещение при нужда и насочване към лекар по тяхна преценка. Работата им е на доброволни начала и не се заплаща“. Към момента консултанти има в над 60 населени места в страната, на сайта можеш да разбереш кои са те.

Консултантът по кърмене също е човекът, който може да ти препоръча хранителни добавки и чайове за стимулиране производството на кърма.

Кърменето в легнала позиция е пръв приятел на твоя гръб 

А кърменето в седнала позиция е враг на гърба на всяка мамма! Пробвах с всякакви възглавници, по всякакви начини, но в по-голямата част от времето бях приведена напред към бебето и кърмех така. Резултатът – ужасни болки в гърба целодневно! Ася Демирева ми беше показала позиции за кърмене в легнало положение, но все не се престрашавах да ги пробвам. 

кърмене
Кредит: Freepik

Докато един ден вече нямаше накъде. Събрах смелост, сложих бебето на леглото до мен, полегнах до него и … О, кеф! Преродих се и смело мога да кажа, че от тогава почти не съм кърмила в друга позиция, освен ако логистиката не го е налагала. Изведнъж кърменето се превърна в блаженство, а легналата позиция беше моето спасение от трагичното безсъние и болки. Ако бебето плачеше нощем, просто го слагах до мен, давах гърда и хайде, готови сме!

И малко адаптирано мляко за разкош  

По този въпрос самата аз съм раздвоена. Моето дете е ексклузивно кърмено – тоест, почти не сме му давали адаптирано мляко. Исках да осигуря максимума на сина ми, дори това да значеше безсънни нощи и чести хранения. 

Всичко беше прекрасно до момента, в който дойде време за захранване и той тотално отказваше да яде. До 11-ия месец всеки опит за поднасяне на храна, беше почти на 100% неуспешен. Алекс се обръщаше към мен, стискаше си устата и почваше да плаче за кърмене. На всичко отгоре вечерно време се будеше средно около четири пъти за хранене. И за тези негови реакции отговорът на педиатъра беше – „Ами така е, когато е ексклузивно кърмено детето”. 

Затова признавам, че ако трябва отново да мина по този път, бих помислила сериозно за комбинация от кърма и адаптирано мляко. Може би много хора не биха се съгласили с мен. Може би моят опит е различен. Но минавайки през тези трудности вярвам, че можех да си спестя една част от тях, ако по-рано бях се престрашила да комбинирам кърменето с адаптирано мляко. 

Всяко начало е трудно, ама и финалът не е лесен. Как се отбива дете? 

Отбиването беше най-приятната част за мен от гледна точка на усилия, но изключително трудна за сина ми. Тук искам да отворя една скоба, че всички деца са различни и всяко дете има различна нужда от кърмене и съответно различна степен на привързаност. В нашия случай говорим за много силно и активно търсене всеки път, когато съм около него. 

Затова започнах със спиране на кърменията едно по едно. За мен най-животоспасяващи бяха нощните, затова тях оставих за последно. Започнах с дневните. Трудно беше да махна тези около заспиванията – на обяд и вечерното, защото при всяко гушкане Алекс почваше да си търси гърдата. 

Кредит: Freepik

Единственото, което помогна, беше приспиване от друг човек. Така на обяд го приспиваше бавачката ни, а през уикендите съпругът ми. След като отпадна обедното кърмене, процедирахме по същия начин и с вечерното – мъжът ми пое приспиването и майка ми идваше на помощ. 

Накрая остана само кърменето през нощта, което, няма какво да се лъжем, ни скъси живота! В момент на тотално отчаяние звъннах на личната ми лекарка, която, според мен, даде най-добрия съвет затова как се отбива дете от кърмене: 

„Има само един начин – тати да заведе мама за пет дни на спа почивка. Нищо друго няма да помогне.” 

Е как да не ти хареса този съвет! И наистина, единственото решение в края на деня е детето да не вижда мама, за да не си припомня за кърменето. Как да стане? 

Аз се преместих да спя в друга стая. Първите две вечери майка ми пое борбата, след това мъжът ми. Бяха много трудни две седмици. Наистина си е предизвикателство, но колкото и да не ти се вярва, в един момент нещата се случват. И тогава започва хубавото. Преди две вечери Алекс спа през цялата нощ за първи път! Всички усилия бяха възнаградени!

Не забравяй, че помощ има! 

Националната асоциация „Подкрепа за кърмене” оказва безценна помощ и подкрепа на всяка майка, която иска да кърми своето дете. И то не само в началото. Аз лично се чувах на няколко пъти с тях и задавах всякакви налудничави въпроси и съм безкрайно доволна от съветите и отношението им! Затова не се притеснявай да ги търсиш във всеки един момент от приключението, наречено кърмене. Въпроси изникват постоянно, може да се появяват и затруднения. Но затова винаги има към кого да се обърнеш и кой да ти даде съвет.

Кърменето е едно прекрасно преживяване и изгражда страхотна връзка с детето. Има обаче и своите тънкости, за които сякаш не се говори достатъчно. Надявам се, моят опит да ти бъде полезен! 

Открий всички небоходими аксесоари за кърмене в отлично състояние на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии