fbpx

Трети триместър от бременността – какво трябва да знаеш

И ето, че остават само три месеца до най-дългоочакваната среща!

Шест месеца вече са зад… корема ти. Но определено ти предстоят още много вълнуващи емоции, физически предизвикателства и непознати усещания. В последните три месеца от бременността сякаш имаме най-много неща за вършене и най-малко енергия за тях. Тежестта си казва думата и ще става все по-трудно да останеш физически активна. 

Нека това не те притеснява. Просто е нужно да се съобразиш със състоянието си и да откриеш нови начини за движение като йога за бременни или дори кратки разходки в квартала. Това, което е най-важно, е да си спокойна! Да се наслаждаваш на периода и да се настройваш за предстоящото събитие. 

Виж още: Йога за бременни и съвети за практикуването ѝ

А аз ще се опитам да ти помогна с малко повече информация за всичко, което те очаква през последните три месеца от бременността.

Трета близка среща

Вече си добре запозната с феталната морфология. За мен това беше най-вълнуващото изследване по време на бременността, тъй като виждах бебчето много по-ясно. Затова и не се поколебах да направя и третото подобно изследване, което се случва между 30 и 32 г.с., в някои болници може да се прави между 32 и 34 г.с..

По принцип третата ФМ се води незадължителна, особено ако няма никакви притеснителни показания при майката и плода до момента. Но повечето наблюдаващи лекари препоръчат и последната среща със специалист за това изследване, за да имат допълнителна информация за състоянието на бебето в утробата вече толкова близо до самото раждане.

Кредит: MART PRODUCTION / Pexels

Теглото доста по-ясно може да бъде определено именно с помощта на ФМ, а то е от голямо значение за спокойното протичане на естествено раждане. Също така се мери обемът на околоплодната течност, зрелостта на плацентата – все важни фактори на финала на бременността. Отново ще се направи анализ на различните органи на бебето и тяхното развитие

За мен това изследване дава едно допълнително спокойствие и на нас, бъдещите майки, а то ни е необходимо при наличието на толкова много бушуващи хормони в телата ни…

В ритъма на сърцето

В последния триместър от бременността ти предстои и т.нар. запис на тонове (кардиография). Това е вид изследване, с чиято помощ се следи сърдечната дейност на плода и се измерват маточните контракции

Колкото повече наближава раждането, толкова повече ще зачести измерването на тоновете. През деветия месец записът обикновено е веднъж на две седмици, в някои болници може да е и веднъж седмично. Ако обаче преносиш, лекарят ти най-вероятно ще иска да ходиш всеки ден, за да е сигурен, че всичко с бебето е наред. Ако бременността ти е рискова, е възможно през третия триместър това изследване да се случва и по-често

А как протича самото то? Около корема ти се увиват колани с датчици, които ще отчетат тоновете на бебето и контракциите на матката. Напълно безопасно е и за теб, и за него. Трябва да лежиш около 20-30 минути, може и повече, за да се даде възможност на уреда да направи качествен запис за по-продължително време. Ако бебето в този момент спи, ще се наложи да бъде събудено. За целта може да трябва да се разходиш или пък да хапнеш нещо сладко, да ти се направи масаж

Ако терминът ти дойде, но все още няма изгледи за раждане, то именно измерването на тоновете и на маточните контракции ще ти даде спокойствие, че всичко с бебето е наред и може да се изчака, без да се предизвиква процесът. Някои бебета закъсняват и с една-две седмици. Определянето на термина все пак не е точна наука. Имай предвид, че има и трикове, които могат да предизвикат контракции като движение, консумиране на пикантна храна… секс… Но преди да предприемеш каквито и да било мерки на своя глава, първо се консултирай с лекаря си!

Трети триместър
Кредит: Freepik

Малко изследвания за разкош

Не знам за теб, но в един момент от бременността ми се чувствах буквално като опитна мишка. Толкова изследвания, даване на кръв, урина… След като родих не исках да виждам лаборатория. И макар финалът да е близо, то точно в негова „чест” ще ти се наложи да направиш още някои изследвания.

преди раждането Ще е нужно да представиш резултатите за кръвната си група, васерман, хепатит Б, по желание и за ХИВ. Може вече да ги имаш, но някои от тях трябва да са правени не по-късно от шест месеца, иначе резултатите не се признават.

В болницата, където ще раждаш, може да имат и други изисквания за изследвания, затова е най-добре да се консултираш с лекаря си, за да подготвиш всичко необходимо по-рано, а не в последния момент.

Добре е също така, когато настъпи моментът за постъпване в болницата, да носиш със себе си цялата медицинска документация, с която разполагаш от последните месеци. За всички останали документи, които се изискват – отново се консултирай на място.

Още един лекар

В последния триместър трябва да помислиш и за педиатъра на бебето. В болницата ще се погрижат за него през първите дни след раждането, ще ти покажат как да го къпеш и да му сменяш памперсите. Но след изписването у вас трябва да дойде на посещение личният лекар на бебето, да го прегледа, да му създаде картон, да насрочите дата за първи профилактичен преглед.

Консултирай се с твои близки за препоръки на добри педиатри, можеш също да поискаш препоръка от следящият бременността ти лекар. Възможно е дори твоят личен лекар да стане личен лекар на бебето. Важното е да проведеш разговор с избрания от теб специалист преди да родиш, за да видиш дали той ще се съгласи да приеме нов пациент, дали на датите около термина е на разположение за лично посещение у дома ви. И най-важното – да видиш дали ще си допаднете. Защото понякога да избереш лекар за детето ти може да се окаже по-трудно от това да избереш такъв за себе си.

Грижа за гърдите

Макар кърменето да е един от най-естествените процеси, често срещаме затруднения от различно естество. И да, то започва след раждането, но е добре подготовката за него да започне преди това с правилната литература или посещение на курс.

Безценен съюзник преди раждането и след него ще откриеш в най-обширното четиво по темата, а именно книгата „Всичко за кърменето. Или почти всичко, но практично” на консултанта по кърмене Христина Янева-Хедра. Именно от Хедра научих, че всъщност не е нужно да мажеш гърдите с омекотяващи кремове по време на бременността, за да ги подготвиш. Тялото само свършва цялата работа. Кожата става по-еластична, жлезите отделят секрет за овлажняването ѝ. Разраняването на зърната, от което толкова много се притесняваме всички, всъщност е резултат от проблеми със засукването, които бебето може да има. А какво помага най-добре в такъв случай – консултантите по кърмене.

Професионални съвети след раждането можеш да получиш именно от тях. Това са хората, които могат да ти покажат различни пози за кърмене, да установят, ако има проблем при поставянето на бебето на гърда и невъзможността му да засуче и още много други казуси. Националната асоциация „Подкрепа за кърмене” безспорно е безценен помощник! Доброволци към нея има в много градове в страната, а работата им е напълно безплатна

Виж още: Уроците за кърмене, които научих през първата година на сина ми

Трети триместър
Цена: 18 лв.

Време за почивка

Третият триместър е времето, в което спокойно можеш да поемеш дъх и да се отдадеш на подготовка за живота след раждането. Ако до сега работата те е ангажирала и не си имала много свободни мигове, то излизането в отпуск по майчинство ще ти се отрази чудесно. Това се случва 45 дни преди термина ти. Мислила ли си вече каква част от майчинството си ще използваш? Знаеш ли колко пари ще получаваш? Има още много въпроси, свързани с отпуската, която една майка може да вземе, за да гледа детето си. Опитахме се да съберем тях и отговорите им в материала ни Всичко за майчинството – обезщетения, помощи, документи, срокове и съвети”

Обърни специално внимание на частта с еднократните помощи, които държавата изплаща, сроковете за кандидатстване и местата, където това може да се случи. 

След като излезеш в отпуск и имаш достатъчно свободно време, можеш да се заемеш и с приятната част – пазаруване за бебчето (списък с всичко необходимо виж тук) и обзавеждане на стаята му или декориране на вашата спалня, ако решите отначало да спи при вас (какво наистина ти трябва виж тук). 

Подготви се и за една много неочаквана изненада, а именно – непреодолимото желание за чистене, подреждане, дори боядисване и миниатюрен ремонт… Все мисли, които една бременна в девети месец жена не би очаквала да има. Но те се появяват от изневиделица и не те напускат. Има си напълно логично обяснение обаче.

Този порив е така популярният синдром на гнезденето. Той всъщност е израз на инстинктите, заложени в нас от природата. Майката, която е в очакване на своето дете, изпитва нуждата да се подготви за тази среща. Да подготви за нея и дома, своето гнездо. Ще искаш всичко да е подредено, изгладено, изчистено… Не се притеснявай, напълно нормално е. Просто не се преуморявай, не изпадай в крайности, погрижи се за дома си, докъдето ти стигат силите.

Но не забравяй да се погрижиш и за себе си! Отиди на фризьор, маникюр, може дори да се поглезиш с един релаксиращ масаж за бременни. И, разбира се, стегни чантата за родилното, защото влезеш ли в деветия месец, раждането може да се случи във всеки един момент.

Виж още: Как да подготвиш чантата за родилното

Последните седмици от бременността са и чудесно време да наваксаш с четенето и то на литература, която ще ти помогне за предстоящата голяма промяна. Няколко много полезни заглавия ще откриеш тук.

Приятни занимания

Последният триместър от бременността е подходящо време да се насладиш пълноценно на случващото се с тялото ти, да се подготвиш за раждането и за първите мигове с новия член на семейството. Имам две предложения за теб как да се случи това.

Първото е като запечаташ момента с фотосесия за бременни. Ако не си падаш много по снимките, това е още една причина да се довериш на професионалист. Повярвай ми, след години ще ти се иска да имаш поне няколко хубави снимки на големия корем. Ако вече имаш семеен фотограф, на който разчиташ, обсъди с него и възможността да направи първите снимки на новороденото. Също безценни спомени за цялото семейство. Но първите дни след раждането може да не ти e точно до организиране на фотосесия и търсене на фотограф, затова заложи на предварителната подготовка. Бъдещето ти Аз ще е благодарно!

Второто не само приятно, но и много полезно занимание, което бих ти препоръчала е курс за подготовка за раждането. Без значение дали ще раждаш естествено или ти се налага по медицински причини да родиш със секцио, то е добре да си подготвена за промените, които очакват тялото ти, за целия процес и стъпките в него. По време на подобни курсове ще можеш да зададеш въпросите си, да получиш подробна информация от професионалисти. Ще разбереш какво трябва да включва планът ти за раждане, какво ще се случи с бебето след като се роди, какви изследвания и ваксинации го очакват. Хубавото е, че и партньорът ти може да присъства, за да е и той наясно с всичко, което предстои. А защо не и да бъде спечелен за каузата да присъства по време на раждането?

И като споменах партньора… Повече време заедно също е сериозно препоръчително в тези последни седмици от бременността. Сега е идеалният момент за вас да се сближите емоционално, а и физически. Защото ви предстои една наистина огромна промяна в динамиката на отношенията и е важно да сте готови за нея.

Ако вече си на вълна бейби шопинг, разгледай страхотните предложения на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка

Трети триместър
Кредит: Pexels

Що е то контракция?

Това беше въпросът, който започнах да си задавам от самото начало на бременността ми. Как ще разбера, че имам контракции? През първите шест месеца се сблъсках с всевъзможни странни усещания и накрая не знаех какво да очаквам. Голямото ми притеснение беше, че няма да разбера, че имам контракции и няма да остане време да стигна до болницата… Ех, заблуди. Особено с първото раждане, не мисля, че изобщо е възможно това да се случи

Притесняваха ме и Бракстън Хикс контрaкциите или както аз им казвах „фалшивата тревога”. Бях чела за тях, гледала по филми и определено не исках ненужно да тичам до болницата. За мой късмет, при мен те не се появиха или дори да ги е имало, не са ме притеснили, както очаквах. Но не малък процент от жените ги изпитват, някои дори още през втория триместър, и то със сериозен интензитет. Не случайно много бременни се притесняват, че раждането е започнало преждевременно именно заради контракциите на Бракстън Хикс

Може да прочетеш много информация за това кое ги различава от истинските контракции, но най-важното според мен, ако има усещане, което те притеснява, е да се консултираш първо със своя наблюдаващ лекар. Той е човекът, който е запознат със състоянието ти, следи бременността ти и може да ти даде най-компетентния съвет. 

Това, което аз мога да ти кажа за контракциите на Бракстън Хикс е, че те не са регулярни, за разлика от истинските. Коремът се стяга, може да се втвърди, но след това ще се отпусне.

Ако напрежението, което изпитваш, те отпусне след леко движение или промяна на позата, която си заела, то значи си имаш работа с Бракстън Хикс.  

А що се отнася до истинските контракции – колкото и да не ти се вярва, няма как да ги сбъркаш. За мен най-доброто обяснение, което бих могла да дам, е сравнението с менструалните болки. Това е и логично, имайки предвид, че контракциите всъщност представляват свиване и отпускане на мускулатурата на матката, в подготовка за родовия процес

Най-характерно за истинските контракции е тяхната регулярност, буквално като по часовник. Просто в началото интервалът между две може да е по-голям, от дори час или повече. Колкото повече наближава моментът на раждането, толкова повече този интервал се скъсява, а болката, предизвикана от тях, се усилва.

Когато се обадиш на лекаря си, за да му съобщиш какво се случва, той ще иска да знае през какво разстояние са контракциите и каква е продължителността им, за да се ориентира във фазата, в която си. За целта е добре да имаш часовник или най-добре приложение на телефона, на което да засечеш времето от началото на една контракция до началото на следващата.

Контракции с продължителност от около 1 минута, повтарящи се на 3-4 минути, са сигурен признак, че раждането е започнало. Съветът ми обаче е да не чакаш последния възможен момент, а да държиш връзка с лекаря си през цялото време и той да е човекът, който да ти каже кога да отидеш в болницата.

Виж още: Aбсурдните отживелици за бременността

Големият финал

Раждането е тема, която заслужава съвсем отделен материал (очаквай скоро!). Но има няколко важни неща, които бих искала да ти кажа тук и които е добре да знаеш.

Що е то акушерка?

Първото е свързано с хората, които ще бъдат до теб в най-важния момент от живота ти. Преди да забременея, а и през доста голяма част от бременността ми, си мислех, че следящият ме лекар, ще е този, който ще е с мен по време на цялото раждане. Да, този човек може да изроди детето, но няма да е с теб през цялото време, да държи ръката ти, да ти даде нужното спокойствие, да ти вдъхне сили и кураж, да те масажира, да те придържа в ръцете си, когато рухнеш. Този човек ще бъде акушерката

Признавам си, нямах представа колко огромна роля играят акушерките в родилния процес! Лекарите абсолютно са безценни съюзници и животоспасяваща сила, на която разчитаме, ако нещата се объркат. Но ако раждането е спокойно, естествено и безпроблемно, то акушерката ще свърши тежката работа. Лекарят се появява от време на време да проконтролира процеса, идва на големия финал да извади бебето и да те зашие, но не е постоянното присъствие, което аз предполагах че е.

Затова съветът ми е да не пропускаш да обърнеш внимание на акушерките в болницата, в която раждаш. На някои места се организират дни на отворените врати, на които можеш да се запознаеш с тях и да зададеш въпросите си.

Виж още: Ролята на акушерката по време на раждането

Важната подкрепа

Второто нещо, което искам да спомена по повод раждането и помощта, която можеш да получиш, е възможността за присъствие на дула. През последните години у нас дейността на дулата става все по-популярна и съвсем разбираемо. А в какво точно се изразява тя? Дулата е до родилката, за да ѝ окаже емоционална и физическа подкрепа, тя е до теб още преди да започне самото раждане и може да ти окаже помощ дори в различаване на истинските контракции от тези на Бракстън Хикс, напътства те в случващото се… Тя е твоят пътеводител и верен другар през целия процес. Гледай на нея като на лична акушерка, чието внимание е насочено само към теб, защото акушерката в болницата най-вероятно ще има и други пациенти, на които да обърне внимание.

Ето какво сподели моя близка – Мартина, която е имала дула до себе си, за плюсовете на това решение:

Страхотно е да имаш до себе си човек с опит, които да те подкрепя на физическо и емоционално ниво преди и след бременността и по време на самото раждане. Дулата беше човекът, на когото можех да задавам всякакви въпроси, да споделям притеснения и съответно да получавам адекватни отговори. Тя ме подготви за всички детайли около раждането, а също и за кърменето. Лекарите нямат времето и възможността да ти дадат толкова подробности, нито да ти помогнат да си съставиш план за твоето желано раждане. По време и на двете бременности и раждания моята дула беше до мен и изпитах какво е да имаш тази женска и професионална подкрепа – много важно допълнение към подкрепата на съпруга ми. Така и двамата с него бяхме спокойни, че до нас има човек, който познава процесите, признаците и фазите на раждането и се включва с точните действия и грижи в точния момент. Аз казвах с усмивка след раждането – ние тримата сме отбор мечта!“.

Трети триместър
Кредит: Freepik
Посока на движение

И третия акцент около раждането, който ми се иска да засегна, е позата на бебето. Има такова нещо като оптимална позиция, която то може и трябва да заеме, за да може спокойно да се премине към естествено раждане, ако няма медицински противопоказния за такова. Бебето трябва да е с главата надолу, това е ясно за всички. Но ако е от лявата страна на корема, с лице, обърнато към гърба на мама, то това би осигурило едно наистина леко раждане. Смята се, че в тази поза ще срещне най-малко прегради по пътя си, излизането му би трябвало да е сравнително спокойно, без прекалена болка и разкъсвания за майката

За жалост, не всички бебета успяват да заемат оптималната позиция преди раждане, някои дори така и не застават с главата надолу, а са седалищно разположени докрая. Ако позата, заета от бебето, не е подходяща за естествено раждане, то е напълно възможно лекарят ти да препоръча секцио.

Счита се, че разположението на бебето не се променя след седмия месец, защото то вече е прекалено наедряло, за да може свободно да се завърти в утробата. Но е добре да знаеш, че има различни техники, които могат да подпомогнат бебчето все пак промени позицията си. За различните варианти как това да се случи и кои са подходящи за теб и твоята бременност е най-добре да се консултираш със своя лекар или акушерка, а може и дула, ако си решила да имаш такава.

 Бременността е към своя край, но най-голямото приключение тепърва започва!
екипът на мамми.бг ви Пожелава една прекрасна първа среща!

______________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии