Откакто се помня уикендите са ми любими, защото са единственото време, в което се събираме цялото семейство на закуска заедно. От кухнята се носи аромат на палачинки, а аз в еуфория изваждам всичко налично по хладилника и шкафовете – от шоколад, сладко, мед до сирене и кашкавал.
Много често се случва да ни е писнало от палачинки, но да не знаем какво друго ни се яде или какво да приготвим, затова ще ти представя пет лесни рецепти за закуска, чиито продукти (почти) винаги ни се намират в шкафа.
БУХТИЧКИ
Един от фаворитите ми категорично са бухтичките, които са тотален хит сред малките деца и сякаш заместиха така обичаните мекици на баба. Дали заради формата им, или поради факта, че се ядат с мнооого пудра захар, оставям на теб да прецениш.
Виж още: Станка от Know How To Cook за връзката на децата с храната
Продукти:
* 200 г кисело мляко 2%;
* 1 яйце;
* 2 с.л. захар;
* ванилия (пакетче или есенция);
* 200 г брашно;
* 1 пакетче бакпулвер;
* 1 щипка сол;
* олио за пържене;
* пудра захар за поръсване (по желание);
Начин на приготвяне:
1. Разбъркай в купа киселото мляко, яйцето, захарта и ванилията до получаване на хомогенна смес.
2. В отделна купа брашното се пресява и към него се добавят щипката сол и бакпулверът. Разбърква се и се добавя към течната смес на три пъти – добавяш, разбъркваш добре и така общо три пъти.
3. Олиото се загрява на средна степен – ако е прекалено горещо, бухтичките ще се изпържат отвън, но ще са сурови вътре.
4. С помощта на две лъжици се оформят топки от тестото и се пържат в загрятото олио, докато станат златисто-кафеви.
СИРЕНКИ
Наскоро опитах домашно приготвените сиренки от детегледачката на племенника ми и направо си облизах пръстите. Излишно е да споменавам, че много скоростно се изяде цяла кутия, а рецептата веднага бе старателно записана и изпълнена вече няколко пъти!
Сиренките стават бързо и са чудесна закуска или снак, който да се вземе за навън в парка, на планина или за из път.
Продукти:
* 1 яйце;
* 1 кофичка кисело мляко;
* 1/3 ч.ч. олио;
* щипка сол;
* 1/5 ч.л. бакпулвер;
* 2 и 1/2 ч.ч. брашно;
* 250 г сирене;
Начин на приготвяне:
1. Сиренето се натрошава, бакпулверът се добавя към киселото мляко и всички продукти се разбъркват заедно.
2. Фурната се загрява на 180° с вентилатор, а в тава се постила хартия за печене.
3. С помощта на лъжица се изсипва част от сместа в тавата, оформяме сиренките като кръгче (виж снимката).
4. Пекат се около 25-30 минути или до получаване на златист загар.
ОВЕСЕНА КАША
Знам, че за някои това не звучи особено изкушаващо, но всъщност колкото повече неща добавиш към овесената каша, толкова по-вкусна става. Аз не съм голям фен на шоколадовите варианти, а по-скоро на плодовите, затова и добавям каквито плодове имам вкъщи. Най-вече това са банани и (замразени) горски плодове, в комбинация с канела и различни ядки.
За да стане овесената каша по-кремообразна и вкусна, я приготвям с бадемово мляко. Използвам го най-вече заради вкуса, който прибавя на овесените ядки и факта, че наистина не обичам прясно мляко и вкъщи няма такова.
Продукти:
* фини овесени ядки;
* мляко по избор (прясно, бадемово, оризово, кокосово, т.н.);
* плодове по избор;
* ядки по избор (слънчогледови семки, конопен протеин, тиквени семки);
* канела – по избор;
Трик за децата: Плодовете може да използваш и за украса и да правите заедно различни форми или пък да им позволиш на тях да бъдат креативни и да добавят каквото си харесат.
Виж още: Алекс Адрианн за удоволствието да готвиш здравословно с детето си
СМУТИ КУПА
По мои наблюдения, колкото по-шарено и красиво изглежда, толкова е и по-голям шансът да бъде изядено. Или поне опитано. А смути купите са винаги вкусни, засищащи и страхотна опция за бърза семейна закуска.
В основата им са бананите, а като допълнение към тях са любимите на цялото семейство плодове! Смути купите са и идеалната алтернатива на сладолед през летните месеци, нужно е само да замразиш предварително плодовете.
Тънкостта при тези купи е, че от продуктите зависи колко гъсто ще се получи смутито. Ако всички плодове са пресни, то тогава ще бъде достатъчно течно, че да става и за пиене. Колкото повече от плодовете са замразени, толкова по-гъсто смути ще имаш с консистенцията на крем. За мен по-гъстите са и сравнително по-засищащи, тъй като винаги добавям и допълнително плодове за украса.
Продукти:
* 1 банан;
* плодове по желание;
* мляко – кисело, прясно, ядково (по желание);
* ядки и плодове за украса (по желание);
Начин на приготвяне:
1. Бананите и плодовете се слагат в блендер и се пасират. Ако си решила да добавиш мляко, сега е моментът да го направиш, но не прекалявай, защото иначе ще стане прекалено течно.
2. Смутито се изсипва в купа и към него се добавят по желание ядки, още плодове, гранола, кокосови стърготини, въобще всичко, което прецениш.
Виж още: Как да направим здравословна Smash торта?
ПАЛАЧИНКИ
Да, знам че казах, че понякога писва от палачинки, но какво е закуска през уикенда без тях?
Несъмнено, палачинките са вечен фаворит на малки и големи. Хубавото при тях е, че можеш да експериментираш и да ги направиш по най-различни начини – американски, френски, холандски, български.
Затова е добре да имаш подръка изпитана рецепта, която няма да те предаде. Моята е за най-обикновени и лесни палачинки, които стават за отрицателно време.
Продукти:
* 2 яйца;
* 2 ч.ч. прясно мляко;
* 2 ч.ч. брашно;
* масло за тигана;
Начин на приготвяне:
1. Разбъркай всички продукти до получаване на хомогенна смес. Ако искаш да са една идея по-пухкави, можеш и да пресееш брашното, преди да го добавиш към сместа.
2. Загрей тиган за палачинки (или най-обикновен, ако нямаш) и добави малко масло към него. Разпредели го навсякъде по тигана, за да не залепне сместа и да можеш по-лесно да обърнеш палачинките.
3. Изсипи достатъчно количество от сместа, че да се разпредели навсякъде по тигана равномерно. Не прекалявай, за да не станат палачинките прекалено дебели.
4. Когато започнат да се появяват балончета върху сместа, с помощта на шпатула обърни палачинката.
5. Сервирай топли, с добавки по твое желание.
Трик за децата: Можеш да оцветиш част от сместа с помощта на какао и да направиш различни формички, когато ги смесиш в тигана. Моят племенник гордо започва да вика името си „АК, АК” (от Алекс), когато види буквичката „А”, така че аз „надписвам” палачинките с нея. Ако не искаш да използваш какао, то можеш да ги декорираш с различни плодове.
Развихри се в кухнята и сподели с нас кои са любимите семейни рецепти за закуска, за да добавим и авторските ти творения към следващата ни статия!