fbpx

Погрижи се за себе си: 30 идеи за заети мамми

Отделяш ли време за нещата, които обичаш? Ако отговорът ти е „Да”, продължавай да четеш, имам няколко добри идеи в тази посока. Ако отговорът ти обаче е по-скоро „Не”, значи е време за промяна!

Именно грижата за самата теб ще ти позволи да бъдеш пълноценна майка, любима, дъщеря, приятелка. Чрез нея ще поддържаш здравословна връзка със себе си, няма да си толкова уморена и определено, ще си много по-щастлива!

Често, когато станем майки, забравяме да се грижим за себе си, дори по-лошо, поставяме се на последно място. Замисли се – ако не полагаш грижи за себе си всеки ден, колко дълго ще можеш да даваш най-доброто на семейството?

Знам, че времето е най-ценният ресурс за всяка мамма, затова ти предлагам 30 идеи – по една за всеки ден от месеца, с които да започнеш да се грижиш за себе си още днес. Ще ти от отнемат не повече от 15 минути на ден! Разбира се, ако можеш да отделиш повече време, ще е супер!

Прегръщам те и вярвам в теб!

Виж още: „Моменти за мама” – запознай се със свещта, която заслужаваш

1. Вземи си дълъг душ

За всяка майка с малко дете дългият душ изглежда като недостижим лукс. От време на време обаче намирай време за това блаженство – сложи си маска, ексфолирай кожата си и направи всичко, което те кара да се чувстваш добре.

погрижи се за себе си
Кредит: Freepik

2. Помоли за помощ

Това е в основата на твоята полезна почивка. Не е нужно да се справяш с всичко сама. Няма нищо лошо, срамно или недостойно в това да поискаш помощ от най-близките си. Нека те отменят в някое задължение, за да можеш да си отделиш поне 15 минути, в които да презаредиш батериите.

3. Обади се на приятелка

Сподели това, което ти тежи или пък това, което те е зарадвало днес. Един разговор по женски върши чудеса, защото ще се почувстваш приета, разбрана и обичана, заради самата себе си.

4. Пазарувай хранителни продукти онлайн

Това е лесен трик, с който можеш да спестиш от времето за ходене до магазина и да го използваш за заслужена почивка и грижа за себе си.

Кредит: Freepik

5. Медитирай

Доказано е, че дори няколко минути медитация на ден помагат за по-добра концентрация, успокояват напрежението и подобряват настроението. Отдели си време за покой, в което не мислиш за нищо. Съсредоточи се върху дишането си. Пусни си водена медитация или успокояваща музика.

6. Чети

Коя е последната книга, която прочете? Ако отскоро си мамма, май ще ти е трудно да се сетиш. Не се безпокой, знам, че книгите изискват много време и внимание. Можеш да четеш статии, кратки разкази, списания, всичко което кара мозъка да си почива от ежедневието.

Виж още: 10 книги от жени писатели, които да прочетеш това лято

7. Твори

Най-голямата сила на жената е в това да създава, да твори. Обичаш да рисуваш, пееш, танцуваш – създай красота в деня си. Това ще те окрили.

8. Води си дневник

Не се притеснявай, че не си редовна (виж как да промениш това ТУК). В него можеш да записваш само неща, които наистина са те развълнували или които не искаш да забравяш. Нека той е изповедникът, с който можеш да споделиш всичко.

погрижи се за себе си
Кредит: Freepik

9. Движи се

Не говоря за тичането след малчуганите. Отдели време за движение, което те хармонизира и тонизира – това може да е джогинг, пилатес, йога, танци. След това ще си пълна с енергия и готова за нови приключения.

10. Сготви нещо по твой вкус

Мъжът ти не обича киноа, броколи или просто се мръщи на вечеря без месо? Спокойно, не си единствена. Това обаче не означава, че не заслужаваш да си приготвиш нещо по твой вкус. Обичаш шоколадово суфле? Направи си! Няма нищо лошо в това да се поглезиш без да броиш калориите.

Виж още: Бърза и лесна рецепта за френска селска торта

11. Отдели време за нищоправене

Чудесен начин да изключиш от всичко. Хайде, не е трудно! Знам, че си била добра в това преди детето да се появи.

12. Направи си сутрешен или вечерен ритуал

Дали ще е гимнастика, грижа за кожата и кафе в любимата чаша или интересна книга, маска и ароматна свещ – създай си дневен или вечерен ритуал, който те кара да се чувстваш по-добре в кожата си.

погрижи се за себе си
Кредит: Freepik

13. Стой изправена

Сигурно ти звуча като 70-годишна баба, но, когато си изправена, започваш да се чувстваш по-уверена, по-силна, дори по-висока. Дишането ти се нормализира и започваш да виждаш себе си и света по различен начин.

14. Записвай мислите си

Понякога не намираме сили да споделим безбройните мисли, които ни изяждат отвътре. Излей ги върху лист хартия. Споделяй всичко – емоции, съмнения, тревоги. След това изгори листа и ще видиш колко освободена ще се почувстваш.

15. Кажи „Не”

Като добра мамма и любяща съпруга понякога ти е трудно да отказваш, дори когато обстоятелствата са в твой ущърб. Но не прави компромис със себе си прекалено често и се научи да казваш „Не” на нещата, които изяждат времето ти и на тези, които наистина не искаш и не харесваш.

16. Инвестирай в себе си

Това е най-добрата грижа. Независимо дали става въпрос за маникюр и нова прическа или курс по интериорен дизайн, или онлайн маркетинг – направи нещо, което смяташ, че ще те превърне в по-добрата версия на теб самата.

Виж още: 5 трика за повече време, от които всяка майка се нуждае

Кредит: Freepik

17. Храни се бавно

Това не само е полезно за храносмилането, но ще ти помогне да обърнеш внимание на храната. Ще усетиш как я приема тялото ти. Ще научиш кои храни ти влияят благоприятно и кои не.

18. Прави си редовни профилактични прегледи

Не отлагай и не си търси извинения. Това може да не е най-любимото ти занимание, но е важно да го правиш. Няма да ти обяснявам колко важна е профилактиката. Ти сама знаеш какво облекчение изпитваш, когато всички изследвания са в норма.

19. Отърви се от излишните вещи

Ако в дома ти има предмети, които не използваш или просто не ти харесват, кажи им „Сбогом”. Можеш да ги продадеш, подариш или просто изхвърлиш на боклука. Колкото повече неща има в дома, толкова по-трудно протича енергията през него.

Виж още: Кратък наръчник по подреждане по метода на Мари Кондо

20. Ходи боса

Предизвиквам те да го правиш не само вкъщи. Когато си сред природата, не забравяй да свалиш обувките си, поне за малко. Така ще се свържеш с енергията на земята и ще си направиш чудесен масаж на краката.

погрижи се за себе си
Кредит: Freepik

21. Мечтай

Мечтите ще те върнат в детството, където всичко е било възможно. Остави мисълта ти да полети и да нарисува най-красивите мечти. Ще видиш, че светът не е черно-бял, а шарен и пълен с възможности.

22. Поглези се с любимия си десерт

Каквото и да си говорим, грижата за себе си едва ли може да мине без нещо сладко. Отбий се в любимата си сладкарница или си забъркай десерт вкъщи – сама знаеш как ще ти подейства това!

23. Направи списък с нещата, за които си благодарна

Самата аз започнах да правя това често и да ти призная в началото не мислих, че ще има някакъв ефект. Днес обаче мога да ти споделя, че именно след като започнах да изразявам благодарност за прекрасните неща в живота ми, забелязах, че не се ядосвам толкова на хората, не изпадам в паника и истерия и си живея много по-добре.

24. Купи си цветя

Направи този жест в знак на любов към себе си. Зарадвай сърцето и очите си! Освен това домът ти също ще грее в красиви цветове!

погрижи се за себе си
Кредит: Pexels

25. Разходи се в парка

Една разходка винаги помага да подредиш мислите си или просто да подишаш.

26. Разгледай собствените си детски снимки

Когато станат майки, повечето жени забравят, че са били деца. Разгледай детските си снимки – посмей се, поплачи си и белите на твоите малчугани вече няма да ти се струват толкова драматични.

27. Направи си интернет детокс

Отдели час, два или пък цял ден без интернет, дори и без телефон. Използвай момента да направиш нещо, което наистина те радва, вместо да скролваш, докато те заболи главата.

28. Смени чаршафите, дори да не им е дошло времето

Едва ли има нещо по-приятно и отпускащо от това да си легнеш в току-що сменени чаршафи. Сложи най-красивите и меки завивки и просто им се наслади!

29. Измисли си мантра

Създай си дума или фраза, която олицетворява начина, по който искаш да живееш. Използвай сегашно време, например: „Аз съм здрава”; „Аз съм удовлетворена от изборите си” и т.н. Повтаряй си я често и обърни внимание как се чувстваш.

30. Повярвай, че заслужаваш всичко това

Нищо от тези неща няма да имат смисъл, ако не вярваш, че заслужаваш време за себе си и пълноценна почивка. Чувството на вина може да провали и най-благородната идея.

Повярвай, че заслужаваш да бъдеш здрава, щастлива, обичана, успешна и наистина ще бъдеш такава!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии