fbpx

На акушерките с любов

По нов стил на 8 януари е Бабинден – в миналото на този празник се е засвидетелствала благодарност към бабите, които са помагали на родилките. Днес по техните стъпки вървят акушерки и гинеколози, които са неизменна част от родилния процес.

Преди да родя обаче нямах представа каква точно е работата на акушерката. Нямах и представа как моите две акушерки ще се превърнат в личните ми спасители, опора и най-голям източник на сила. С раждането на дъщеря ми разбрах колко ключова е ролята на тази професия за най-чаканата и съкровена първа среща на майките с техните деца.

Часовете преди появата на бебето са изпитание, за което нито един курс не може да те подготви. Но именно те са времето, което прекарваш със своята акушерка и което ви сплотява за цял живот!

Затова, на този така скъп празник, екипът ни събра думи на благодарност от майки към техните акушерки от различни градове и болници. За нас тези жени влагат цялото си сърце в професия, която за тях е призвание и ние винаги ще сме им признателни!

Виж още: Не всички бащи припадат или как родих в присъствие на таткото

Златина Георгиева, майка на Калоян

акушерки
Златина и Росен се радват на първата среща с малкия Калоян, под зоркото око на любимите Зебри

„Ако раждането е чудо, то акушерките са невидимите магьосници, които в този най-важен миг сътворяват магията на новия живот. Вики, Илонка и Йоана от Акушерски кабинет „Зебра” са моите вълшебници, които превърнаха появата на Калоян в незабравимо преживяване, изпълнено с внимание, близост и грижа. Благодаря им от цялото си сърце!

Ганета Димитрова, майка на Теодор

Ганета и съпругът ѝ Георги на изписването на малкия Теодор, в компанията на акушерката им Диана (вляво)

„Диана Вангелова – моята акушерка! Човекът, на когото гласувах пълното си доверие! Тя беше до мен не само на самото раждане, но и почти през цялата бременност (първа за мен, изпълнена с много притеснения и въпроси), за което съм ѝ безкрайно благодарна!

Подкрепа, опора, кураж, че всичко ще бъде наред – все простички неща, но значещи много за мен. Постоянно ми обясняваше какво следва, как и кога. За мен Диди не е само акушерка, а част от моето семейство. Невероятен човек с чувство за хумор, добър приятел, на когото мога да разчитам и днес!”

Виж още: Какво е хипнораждане и как да го практикуваме?

Ирина Георгиева, майка на Саня

акушерки
Ирина и Саня на първия празник на малката – нейната погача

„Раждането на дете е толкова наситен с емоции момент – страх, нетърпение, очакване, вълнение. В обърканата ми от хормони глава, мисълта бе само една – да се появи на бял свят живо и здраво. Когато постъпих в родилното сякаш изведнъж се успокоих, че най-после моментът е настъпил. Благодарна съм на акушер-гинекологът ми доктор Сузана Нашар, че още към края на бременността ми вдъхна увереност и спокойствие. Бях ѝ се доверила напълно. И дори в трудните моменти по време на раждането тя беше моя опора. Такъв баланс между човещина и професионализъм рядко се среща.

А когато влязох в родилна зала, в първите моменти бяхме само аз – Ирина и  акушерката – също Ирина! Тази жена беше толкова блага, че аз сякаш вече нямах контракции и напъни. Сякаш времето спря, болката спря. Родих естествено, без упойка, с пет напъна, след цяла нощ и цял ден с контракции и липса на разкритие. 

Благодаря ви, че ви има и се надявам повече майки да си тръгват от родилното отделение с положителни емоция заради ХОРА като вас!”

Моника Иванова, майка на Йоана и Сиана

акушерки
Първата прегръдка на Моника с втората ѝ дъщеря Сиана

„Раждането е много специален момент в живота на всяка жена, изпълнен с изключителни емоции и страхове. Акушерките са неотлъчно до нас във всеки етап и ни подкрепят.

С първото раждане бях много притеснена, не знаех какво предстои. Акушерката ми, Мария Петкова, ме зарази със спокойствието и увереността, от които имах нужда. Оказа се, че делим една рождена дата – каква случайност! Почувствах такава близка връзка с нея, сякаш майка ми беше до мен, а я виждах за пръв път. Не мога да опиша с думи благодарността си към нея!

С второто раждане акушерката Любка Кръстева бе точно това от което имах нужда, точно когато имах нужда, въпреки че отделението бе препълнено. И с двете ми раждания беше така, но нито за миг не се усетих пренебрегната. Всяко АГ отделение има нужда от една млада и перспективна Любка.

Разбира се, благодарностите ми са и за доц.д-р Светлозар Стойков, който бе до мен винаги в точния момент, за да изроди дечицата ми. Благодаря ви от цялото си сърце!”

Стефи Стоянов, майка на Александър

акушерки
Първа среща на баща и син

„Раждането е един от най-важните моменти за всяка майка и исках да бъда максимално подготвена. С наближаването на датата късметът (в лицето на нашия приятел Иван) ни запозна с Даяна Георгиева, акушер в болница „Надежда”. Видяхме се няколко дни преди раждането и само след една кратка среща вече бях спокойна и уверена!

Даяна мина с мен през всички въпроси, обясни ми какво се случва и ми даде наистина полезни съвети и насоки за раждането. За още по-голям късмет родих с планирана индукция, която съвпадна със смяната на Даяна и тя реално е човекът, погрижил се за лесното излизане на Алекс. Грижите ѝ, напътствията и подкрепата през тези болезнени мигове бяха безценни!

Благодаря ти, Даяна, че беше до мен – от налудничавите съобщения при контракциите в 1 през нощта до първите безценни мигове с Алекс! Ти си страхотен и всеотдаен професионалист! Честит празник!

Моята история

акушерки
Първата ни семейна снимка, направена от акушерката Илона

Почти 12 часа изтормозих моите акушерки – Илона Нешкова и Йоана Станчева от Акушерски кабинет „Зебра”. Но без тяхна помощ категорично мога да заявя, че нямаше да се справя! Исках да родя естествено и те ми дадоха цялата си подкрепа, разбиране и топло отношение, за да се справя и да дам всичко от себе си, дори когато бях убедена, че не мога повече.

Винаги ще има специално място в сърцето ми за тях! Сещам се често за Илона и Йоана, когато гледам дъщеря си. Усмихвам се и благодаря, че ги има. Не само за мен, но и за всички останали майки, на които помагат с присъствието си и енергията си!

Тъй като моето раждане протече с усложнения и имаше нужда от по-сериозна лекарска намеса, днес специалните ми благодарности са и към д-р Марта Дончева. С моите акушерки ми подариха естественото раждане, за което така копнях! Ако има второ – екипът е ясен!”

Виж още: На Бабинден с моята баба акушерка говорим за ражданията, приятелствата и работата преди време

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии