На всички ни е познат тефтерът с рецепти на баба, който се пази и предава от поколение на поколение. Не се знае от кога датират рецептите в него, но едно е сигурно – коя от коя са по-вкусни.
Вкъщи тефтерът на баба е червен, а всяка рецепта в него гордо носи името на притежателя, от когото е взета. Кекс Даниела, Понички Татяна, Крем Гошо – като застраховка, че рецептата е изпитана.
Стане ли време за коледните вкуснотии, знам точно къде да отворя и какво да търся – Локумки „Леля Виолета”.
Виж още: Коледен бананов кекс – бързo, лесно, вкусно

Рецептата за локумки и нейното изпълнение са изключително лесни, трудното е да не ги изядеш още докато са топли. Предизвиквам те да опиташ и да споделиш после дали си успяла да се сдържиш!
Продукти:
* 1 ч.ч. бяло вино
* 1,5 ч.ч. олио
* 1 ч.л. сода, загасена с оцет
* брашно (около 3 и 1/2 ч.ч.)
* 2 пакетчета локум
* орехи (по желание)
* пудра захар за овалване
Начин на приготвяне:
1. Преди да започна, винаги си подготвям локума. Нарязвам гo на малки кубчета и ги оставям в чиния с пудра захар, за да не залепват, докато подготвям тестото. Почиствам и орехите, ако използвам такива.
2. Виното, олиото и содата се разбъркват. Към тях се добавя брашно на око и се меси до получаване на меко тесто. На мен ми излизат около 3 и 1/2 ч.ч. брашно.
3. Тестото се покрива с фолио и се слага в хладилник за около 20-30 минути.
4. Когато е готово, се взима малко тесто, слага се в средата парченце локум и четвърт орех (по желание) и се прави на топче.
5. Готовите топчета се нареждат в тава, върху хартия за печене и се слагат в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато придобият загар (около 25-30 минути).
6. Kогато са готови, още докато са горещи, ги овалваме в пудра захар.
Кредит: Личен архив Кредит: Личен архив
Надявам се, че леля Виолета няма да ми се разсърди, че доукрасих рецептата ѝ за локумки… Но най-вече се надявам да ти е харесала и да те е вдъхновила да я изпробваш вкъщи!
Ако е така, сподели с нас резултатите като ни тагнеш в Инстаграм или Фейсбук и добавиш #mammicooking.