fbpx

Как да разкажем на децата за коледните традиции по света?

Днес искаме да те срещнем с две изключително креативни майки, които, с безценната помощ на своите общо четири деца, създават единствената по рода си образователна и занимателна програмата за деца и родители „Коледа в Европа”. С нейна помощ тазгодишните празници ще се превърнат в едно забавно и различно преживяване за цялото семейство.

Нина Памукчиева и Румяна Николова прекарват над три месеца в търсене на достоверна информация, гледане на безброй видеа по темата, четене на книги и сглобяване на дейности – писане, оцветяване, рисуване, шиене, готвене. Така те събират в своята програма различни лица на Коледа от различните европейски страни. Програмата им е вдъхновена от метода на Мария Монтесори, който насърчава самостоятелността в децата, уважава тяхната индивидуалност и им помага да развият своя уникален потенциал.

А сега даваме думата на Нина и Румяна, които ще ти разкажат повече за своята програма, как можеш да се включиш към нея и ще споделят с нас няколко от интересните занимания, които са подготвили за участниците.

Виж още: 9 хитри идеи за коледна украса с деца у дома

коледните традиции по света
Програмата включва 60 + страници с интересна информация за коледните празници в 5 държави; 60 картички за игра с реални тематични снимки; 20+ празнични рецепти; 20+ образователни активности и игри, 10+ идеи за забавни активности с най-малките

„Коледните традиции са пълни с любопитни въпроси – защо украсяваме елха, кой е украсил елхата първи и с какво? И защо с коледни играчки, кой ги е измислил, с какво са се украсявали преди това? Защо навсякъде има Адвент календари и коледни венци? Откъде идва дядо Коледа и съществува ли наистина? И само той ли носи подаръци на децата, има ли и други?

И всъщност кои са нашите български обичаи, песни и приказки, какво е бъдник и коледуване, каква питка се меси, как се украсява и кой е ще е полазникът, който ще внесе късмета и доброто в къщата на Игнажден.

Отговорите на тези и на много други въпроси можете да намерите в програмата „Коледа в Европа” за деца и родители, която създадохме.

Какво представлява програмата и за кого е подходяща?

Програмата включва материали за принтиране с информация за коледните празници и традиции в пет европейски държави. Избрали сме лесни ястия, които да можем да си приготвим сами у дома, лесни украси за дома и идеи за ръчни подаръчета, които да можем да изработим с децата си, множество книжки, активности, коледни картички, работа с пластилин и солено тесто и още много други.

Програмата е насочена главно към родители и техните деца на възраст между 3 и 8 години, но имаме и предложения за най-малките – от 6 месеца до 3 години. Извършва се изцяло в затворена Facebook група, за да може всеки да се включи онлайн.

Всяка седмица програмата е посветена на една държава. Първата седмица започнахме с Германия, втората с Швеция, третата е Италия, като на Рождество ще си говорим за българските традиции и ще завършим с Русия, която празнува Коледа по стар стил на последната дата от нашата програма – 7 януари 2022 година. 

Традициите и вкусовете на Коледа

Ние вярваме, че има лесен и забавен начин да разкажем на децата си как другите държави празнуват този прекрасен празник. Избрали сме това да стане чрез приказките и легендите. Например, в различните държави има различни персонажи, които носят подаръци на децата. В Германия един от образите е този на Свети Николай, който рано сутринта на 6 декември оставя мандарини, ядки и шоколадови парички в обувките на децата. В Италия е възрастната жена Бефана, която също оставя лакомства и подаръци на послушните деца. В Русия дядо Мраз е придружен от Снежанка, неговата внучка и помощничка, а в Швеция имат Томте или Томтенджуджето, което се грижи за животните и децата във фермата. Всеки един има своя собствена история и традиции около него и с тях ще ви запознаем в нашата програма.

Друг начин да усетим малко от коледната магия е чрез типичната храна за декемврийските празници. За всяка държава сме подбрали рецепти, които можете да приготвите вкъщи, като си организирате, например, немска вечер с картофена салата и немски наденички (вурст), италианска вечер с паста с няколко вида риба, закуска с типичната за Швеция оризова каша. Разбира се, може и да си купите готови някои от традиционните коледни десерти – като немския щолен, който всъщност е вид обреден хляб, символизиращ бебето Исус в пелени или италианското панетоне, което в Италия се подарява като коледен подарък в луксозни кутии. 

Друга чудесна идея за любителите на сладкото е да украсите джинджифилова къщичка, за която немските пекари са почерпили вдъхновение от приказката за Хензел и Гретел. Може дори да си пуснете аудио версията ѝ, докато творите своята.

коледните традиции по света
Кредит: Freepik

През декември ароматите в кухнята са примамващо апетитни, а готвенето е чудесен повод да включим децата като помощници с лесни задачи за тях, съобразени с възрастта им. Могат, например, да белят краставици и мандарини, да режат варени картофи и моркови с детски неостър нож, да мачкат тестото за кифличките и любимото на всички – да изрязват с формичките тестото и да украсяват сладки. В програмата ви очакват и рецепти за специални напитки за най-малките – руския взвар и немския детски пунш

За възрастните имаме също предложения за чаша ароматно греяно вино с подправки след дълъг работен ден, по-известно в Германия като „глювайн”, което в превод значи „пламтящо вино”, а в Швеция като гльог – сервира се със стафиди и белени бадеми. 

За малчуганите, които тепърва опознават света

За най-малките, от нула до три години, също сме предвидили доста игри в програмата. Като майки знаем, колко много децата обичат да пипат всичко. Затова и игрите са за работа с ръце – домашен  пластилин, рисуване, печати, картички

За изработването на коледни подаръци и украси за дома черпим вдъхновение от Швеция. Там коледната украса често пъти е направена от вечнозелени клончета, преплетени като венец на входната врата, сложени във ваза вътре в дома, за да мирише на гора, или пък масите са украсени с купи, пълни с кестени, орехи и свещи. Ръчно изработените картички за семейството и приятелите също са друга типична шведска традиция, която можем да взаимстваме.

Препоръчваме ви да си направите и характерната шведска украса от портокали с карамфил, която кара дома да мирише на Коледа далеч преди тя да е започнала. Може да я закачите на елхата като играчка или да я използвате за декорация на прозореца или някъде в дома.

Ето и какво ви е необходимо:

* малки портокали или големи мандарини;
* клечка за зъби;
* червена панделка, ако ще я окачите;
* зрънца карамфил;

С помощта на клечката правите дупки в портокала или мандарината, след това забождате зрънцата карамфил вътре в дупките. Няма конкретна форма, можете да използвате въображението си. Децата ни много харесаха тази активност – тогава двегодишното (почти 3 вече) се справи да напъхва карамфилчетата, което е чудесна активност за развиване на фината моторика.

Ако затиснете портокала или изберете много голям, той ще изгние след седмица, но ако изберете мандарина или по-малък портокал и го оставите да изсъхне, ще остане да ухае дълго време. Просто трябва да го сложите на хартия, периодично да го обръщате и да попивате, ако има изтекъл сок от него.

Уханието на двата аромата се комбинира чудесно и кухнята ви ще ухае на портокал и карамфил дълго време. Само вземете повече портокали, за да има и за ядене 😉

Приказни коледни истории

Друг начин да внесем малко от коледните традиции са песните, приказките и книжките. В интернет има много шведски, руски, италиански и немски коледни песни, които можем да пуснем вкъщи или на път за работа и да създадем коледно настроение през целия декември. За силата на коледната песен може да се напише много, но една конкретна немска песен дори спира най-страшната война, виждал света дотогава – Първата световна война. На Бъдни вечер войниците от окопите на двете враждуващи страни запяват едновременно тази песен, което води до т.нар. Коледно примирие, на което някои от тях дори се срещат, разменяйки храна и вещи. Песента е „Тиха нощ, свята нощ”

Друг начин да внесем коледната магия на Европа е чрез детските книжки. Ето и няколко от нашите препоръки, които разкриват празничните традиции в различни страни:

* „Коледа в Булербюн” на шведската писателка Астрид Линдгрен;

* „Пипи организира похищение на коледната елха” – също на Астрид Линдгрен;

* „Томте Туметот” – също на Астрид Линдгрен;

* „Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа” на шведския писател Свен Нордквист;

* „Любими коледни истории” на италианския писател Джани Родари;

* „Бефана – приказка от Италия” на Албена Иванович;

* „Зимни приказки” в които можете да намерите приказки от цял свят – от България и Русия до Китай и Мексико;

* „Коледна магия”, която е сборник от разкази и стихотворения за Коледа на български автори като Дора Габе, Елин Пелин и Иван Вазов;

Особено препоръчваме и „Коледни писма от Феликс”. В нея главна героиня е Софи от Германия, а нейното плюшено зайче Феликс се пренася през различни държави и ѝ пише писма какво е видяло, какво е опитало и ѝ разказва различни интересни истории за страната, в която се намира. Именно тази беше книжката, която ни вдъхнови миналата година и си помислихме колко хубаво би било да се подготвят материали и повече деца да имат възможност да се запознаят с традициите в други държави по лесен и забавен начин.

Забавления за малчуганите (+ ресурси за принтиране)

Споделяме с вас и два ресурса, които може да си свалите и които са част от занимателни материали, които сме подготвили за участниците в програмата ни:

Коледното дърво идва от Германия, като първоначално било украсявано със свещи, ябълки и орехи. Оцветете дръвчето долу и нарисувайте мечтания от вас подарък под елхата.

коледните традиции по света

Коледна мемори игра

Играта е за трениране на паметта – колкото повече са двойките, толкова по-трудна става играта. За по-малките (около 2.5 – 3 г.) опитайте първо с три двойки и постепенно увеличете, когато видите, че детето има нужда от предизвикателство.

Принтирайте страницата с картичките два пъти и изрежете всички изображения. Обърнете картите с лицето надолу. Първият играч обръща произволни две карти така, че да е видимо и за другия играч и ако са еднакви, ги прибира настрани, ако ли не – ги връща пак с лицето надолу. Следващият играч играе по същия начин. Играчът с най-много събрани двойки печели.

коледните традиции по света

Коледа е, когато сме заедно

Знаем, че последните две години времената са трудни, с пандемията от Covid-19, с онлайн обучението на децата, с работата от вкъщи до малките часове на нощта, с трупащите се домакински задачи, с всичкия стрес, с липсата на регулярни срещи с приятели и роднини… И с още толкова много неща, които трябва да правим като родители. Домът ни изпълнява толкова функции за всички едновременно, че се превърна по-скоро в източник на напрежение, отколкото в източник на почивка и релаксация, каквато би следвало да е ролята му

Нашата програма не е панацея и далеч не може да реши всички проблеми, но искаме да променим фокуса си, да създадем малко удоволствие и разнообразие в дните си. И да продължим напред, защото нямаме резервни дни, нито резервни години в живота си, които да продължавам да слагаме на „Стоп” и да отлагаме за „по-нататък”. 

За финал искаме да ви оставим с един цитат на Иван Вазов от „Коледен дар”

„Защото не стига да имаш желание и даже да имаш възможност, за да правиш добро – трябва и да смееш да го правиш… Защото да струваш доброто, както всеки светъл подвиг, изисква известна доза храброст, почти героизъм…”

Пожелаваме ви тази Коледа и през идващата Нова година да бъдете смели и със замах да творите добро около себе си, в домовете си, в работата си, в сърцата си и за децата си

Поздрави, 

Руми и Нина,
създатели на програма за деца и родители „Коледа в Европа”

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

  1. Благодарим Ви най-искрено , че публикувахте статия за програмата “Коледа в Европа”! Надявам се чрез Вашата неоценима помощ до хората да стигне тази колекция от образователни материали, за да имат възможността да отпразнуват празника по един наистина необикновен начин в семеен кръг или сред приятели. Весели празници!
    Поздрави,
    Румяна Николова и Нина Памукчиева

    • За нас беше удоволствие! Положили сте невероятен труд и сме сигурни, че ще направите празника специален за много семейства! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии