fbpx

Как да избереш детско столче за хранене?

Изборът на детско столче за хранене е един от тези моменти, в които просто се изгубваш в морето от предложения и искаш някой друг да вземе решението. И да, то наистина е важно. Защото захранването е специален момент в живота на всички членове на семейството. Родителите осъзнават, че малкото им бебче пораства. То се сблъсква за първи път с различна от млякото храна и се чуди какво се случва…

Ако до сега си кърмила, захранването е моментът, в който спираш да имаш пълен контрол върху храненето на детето си и това може да е плашещо. Затова е напълно разбираемо, че искаш да контролираш и новия процес възможно най-много и да дадеш най-доброто на детето си за новия етап от развитието му.

Но как да се случи това, когато говорим за покупка на столче за хранене? Надявам се да успея да ти помогна поне малко с няколко полезни съвета, натрупани от личен опит. И затова бързам да ти кажа, че от разстоянието на изминалите години, определено сбърках с избора на първото ни столче, но това не беше краят на света. Защо обаче ще ти обясня след малко, а сега ти

Предлагам най-важните критерии, които да обмислиш и по които да оцениш различните модели, между които може да се колебаеш.

Дете на детско столче
Кредит: Christian Hermann / Unsplash

Бюджет

Започвам с очевидното. Ако нямаш бюджет и си мислиш, че е добре да пропуснеш тази част, то съветвам те все пак да не го правиш. Ако пък нямаш неограничени възможности, то по-добре наистина да помислиш първо за ценовия диапазон, в който би се чувствала комфортно да пазаруваш. Така ще избираш само между варианти, които реално можеш да си позволиш, вместо първо да си харесаш нещо, а после да те е яд, че не е опция.

Щом решиш колко си склонна да похарчиш, имаш няколко варианта. Първият е да купиш по-бюджетен модел, което донякъде е и практичното и разумно решение. Все пак има столчета и за 30 лв. От мои приятелки, че им вършат чудесна работа и са истинско попадение за цената си. Но не трябва да имаш огромни очаквания от тях, те са това, което виждаш – столче за хранене. Може да не ти паснат на интериора, може да са от бяла пластмаса, детето няма да се побира в тях супер дълго време… Но и те си имат своите плюсове и един от големите си остава бюджетът.

Всички необходими аксесоари за захранване можеш да откриеш в отлично състояние и на страхотни цени на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка

Детско столче икеа
Столче ANTILOP от IKEA, 31, 99 лв.

Виж също: Мисия детска стая – как да я обзаведем с български брандове?

Вторият ти вариант е да се огледаш за модели в средния ценови клас, но дори тогава виж получаваш ли реално нещо повече за парите си. Защото производителите много добре знаят, че като родители понякога сме склонни да дадем повече пари, само защото мислим, че получаваме нещо по-качествено за децата си, но така ли е наистина?

Казах ти в началото, че дори парите да не са фактор в решението ти, те все пак трябва да бъдат. Защо? Защото не винаги купуването на най-скъпото, е най-доброто решение. И случаят с детското столче за хранене е точно такъв. Тук идва моментът да ти споделя и моя личен опит. Много исках да взема дървено столче на дъщеря ми, такова, което да расте с нея и въпреки, че беше по-скъпо, бях решила да гледам на него като на инвестиция. Дадох около 250 лв. за модела, на който се бях спряла и в първите месеци съжалявах за решението си при всяко нейно хранене.

Цената е важен фактор в решението, несъмнено. Но съветът ми е да не купуваш столче само въз основа на нея – било то супер евтино или супер скъпо.

Вместо това виж и останалите критерии, които са също от огромно значение за един наистина правилен избор.

Почистване 

Мнооого важен критерий! Имах огромни трудности именно в това отношение. Красивото ми дървено столче беше с табла, която не се маха. В нея имаше процеп за колан, който събираше храна и трудно успявах да я почистя. Имаше и други вдлъбнатини, където дъщеря ми съумяваше да набута храна… Истински кошмар!

Детско столче и дете
Кредит: Freepik

И да, трябва да призная, че имаше и друга причина да ми е толкова трудно с чистенето и тя не се дължеше само на столчето. Бях избрала за захранването на малката метода ЗВБ – захранване, водено от бебето (тук можеш да прочетеш повече за него). А това автоматично означаваше много цапане, тъй като детето само се храни с цели парченца твърда храна още от шест месечна възраст. Ако бях избрала да я захранвам с пюрета и контролът беше в мен, със сигурност около нас щеше да цари много по-голяма чистота

Така че

методът на захранване, на който си се спряла, също може да ти даде насоки затова кои да са приоритетите ти при избора на столче.

Ако все пак да държиш на столче с неподвижна табла, тогава можеш да се сдобиеш със сгъваема табла и лигавник към нея, които опасват столчето и дават огромна повърхност на детето да цапа на спокойствие. След това мама ги измива на мивката и всички са доволни.

Виж още: Всичко, което ни е нужно, за успешно захранване на бебето

бебе на детско столче за хранене
Кредит: tidytotusa.com

Да растем заедно

Има едно предимство на някои модели столчета за хранене, което в началото ми се виждаше като супер важно. А именно – те да растат заедно с детето. Какво ще рече това?

Моделът може да е подходящ както за 6-месечно бебе (а със специални приставки дори и за още по-малко), така и за пораснало дете. Това се постига чрез махане на табла, след това слагане на преграда, която да възпрепятства все още малкото дете да се преобърне. Kогато вече няма нужда от нея, я махаш и имаш в дома си стандартно столче, което да стои до трапезната маса за години напред. 

Звучи добре, но, както споменах, и този вариант има своите минуси по отношение на почистване, с които обаче има как да се справим. Но ето и още един въпрос, над който да помислиш. Аз взех такъв стол с идеята да е инвестиция и той наистина има потенциала за такава. Но скоро дъщеря ми ще може да стои и на стандартен стол. Вместо обаче да имам шест еднакви стола около масата, аз ще трябва да имам този масивен детски стол, който дори не се връзва с останалите като визия. Така че идеята ми за дългосрочна инвестиция сега отчитам отново като грешка

Виж също: Как Монтесори влезе в дома ми

детско столче за хранене Stokke
Столче за хранене Tripp Trapp на Stokke, 390 лв.

Както виждаш има две страни на всеки довод, затова

важното е да откриеш столче, което е подходящо за твоето семейство.

Комфорт

За мен това беше сериозен фактор. Гледах столчета, които ми изглеждаха крайно неудобни, твърди, без възглавници… Мислех си, че задължително ми трябва столче, което да е меко и комфортно, каквото и да означава това за едно бебе.

Проблемът е, че купуваш нещо за някой друг, който дори не може да ти каже удобно ли му или не… Тук сега някой може да не се съгласи с мен и да заяви, че ако едно бебе не се чувства добре в столчето си, ще си „каже” – ще плаче, ще се мята, няма да стои кротко. Не мога обаче да се съглася напълно. В началото бебето със сигурност може да е неспокойно, просто защото това е ново „място” за него, но това не значи непременно, че сме му взели най-неудобния стол на света. 

дете на детско столче за хранене
Кредит: Freepik

И макар възглавниците да изглеждат като гаранция за комфорт, то не съм убедена, че това винаги е така. Защото при някои столчета те се местят, набират, а в края на деня остава и най-неприятната част – нацапани възглавници. Това означава, че почти всеки ден трябва да ги переш, сушиш, да ги слагаш, само за да са отново изцапани след пет минути.

За из път

Нека поговорим малко и за столчето за из път. То не е част от „задължителния арсенал за захранване” и спокойно можеш да не вземеш такова. Може да разчиташ, че винаги в заведенията, в които се храните или хотелите, в които отсядате, ще имат такива на разположение. Но има ситуации, в които се оказва, че мястото, на което сте, просто не разполага с детско столче за хранене.

Тук на помощ идват сгъваемите столчета. Компактни и лесни за почистване. за мен това си остават двата най-важни фактора в избора на столче за хранене по принцип.

Когато реших, че ни е време за такава придобивка, не му мислих много. Не ме вълнуваше нито комфортът, все пак колко ли щеше се да се ползва, нито визията. Исках да е компактно и на добра цена.

Две години по-късно, това е една от най-добрите ми покупки! И не веднъж съм се чудила, ако можех да се върна назад във времето, с опита, който имам, дали нямаше да взема столчето за из път за първо, основно и единствено столче… Няма как да знам, няма как и категорично да дам този съвет на теб. Но определено мога да ти кажа, че столчето за из път си заслужава!

Виж още: 5 вкусни, лесни и здравословни рецепти за из път

Повече не винаги е по-добре

На пазара има изобилие от модели – това ще ти покаже не само обиколка на магазините, но и справка в Google. И определено някои от тях се отличават с не малко екстри. Колелца, различни вградени играчки, мелодии, промяна в позициите на облегалката, кожени възглавници, а може би и още, и още… Но има ли нужда едно столче от всички тези уау ефекти

Що се отнася до колелцата – бих казала да, особено ако е дървено и следователно по-тежко. Но пък ако стои само до масата тогава може би не би искала детето лесно да може да го тегли насам-натам… Така че ето още един пример, в който една екстра за някой е супер полезна, а за друг по-скоро пречка.

Същото е и с екстри като мелодии и играчки. Аз лично съм твърдо против и ще ти обясня защо. За мен те разсейват детето, когато то трябва да е съсредоточено върху храната. Но от някои родители съм чувала, че точно тези екстри помагат, иначе злоядото им дете да отвори уста, за да го нахранят. Тук значение също има и методът на захранването, защото при ЗВБ детето наистина трябва да се съсредоточи върху храната, а не да се опитваме да отвличаме вниманието му.

детете на детско столче за хранене
Кредит: Freepik

И за финал бих искала да спомена и столчета, чиито облегалки са подвижни и в тях детето може не просто да седи, а да се изляга в няколко позиции. Ако столчето се използва само и единствено за хранене, то това е напълно излишно. За да се минимализира рискът от задавяне, детето трябва да се храни изправено, в никакъв случай не докато е полегнало или излегнато!

надявам се да съм ти била полезна с моите съвети.
Какво столче си избрала можеш да ни споделиш в коментар или пък да потърсиш там идеи от други мамми за модели, от които са наистина доволни.

Виж още: Защо бебето хвърля храна на пода и как да го накараме да спре?

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии