fbpx

Какво е бейбимуун и защо се нуждаеш от него?

Преди да ти обясня какво е бейбимуун, нека ти кажа – да, няма да съжаляваш, ако се „сдобиеш” с поне един брой!

Бейбимуун неслучайно звучи много сходно с хънимуун (от англ. honeymoon – меден месец, бел.прев.). И в двата случая става въпрос за блажено време, прекарано с половинката, далеч от ежедневието и битовизмите.

Меденият месец е почивката, която си подарявате след сватбата, за да си починете от цялото напрежение покрай организацията и да започнете подобаващо семейния си живот. Бейбимуун е почивката, която трябва да си подарите, преди да дойде бебето и да преобърне семейния ви живот с краката нагоре.

Този нов вид ваканция започва да набира все по-голяма популярност и неслучайно вече дори си има специален термин. Най-далновидните туристически агенции са яхнали вълната и предлагат пакети за романтични дестинации, подходящи за двойки в очакване на своя наследник с предвидливо включени масажи за бременни.

Аз самата разбрах за този набиращ скорост тренд от възможно най-достоверния източник на информация за всеки уважаващ себе си милениал, а именно – Инстаграм. Ако напишеш в търсачката #babymoon, се приготви за изобилие от снимки на бременни жени, често на екзотичен фон, в прегръдките на любимия, с ръце, обвили наедрелите им коремчета.

Виж също: За или против масажа по време на бременност?

Идеята, сама по себе си, е доста добра, така че дали ще избереш да наречеш малко откраднато време с половинката си преди бебето да се роди бейбимуун или просто почивка, зависи изцяло от теб. Но ето все пак и няколко полезни съвета, които е добре да имаш предвид при организацията.

Кога?

Тук няма универсална рецепта. Важно е единствено да е в период, в който се чувстваш максимално добре физически, за да се насладиш пълноценно на почивката. Вторият триместър често е най-добър в това отношение. Ако сте решили да почивате извън граница, е добре да знаеш, че някои авиокомпании не допускат бременни на борда след осмия месец, поради риск от преждевременно раждане на борда. Затова трябва да се провери политиката на съответната авиокомпания, както и да се консултираш с гинеколога си дали все пак състоянието ти позволява дълги или дори кратки полети.

Къде?

Заговорих за полети, но изобщо не е задължително да напускаш страната или дори града, за да си подарите така желаното време само за вас двамата. Къде ще отидете зависи изцяло от това как обичате да си почивате и от какво се нуждаете в момента – силни емоции, купон, тишина и спокойствие, романтика, културен обмен. Просто седнете и обсъдете с половинката ти как бихте искали да прекарате последната си почивка, преди бебето да се роди.

Виж още: 11 идеи как да разнообразиш дните и нощите с партньора си

Кредит: Freepik

Има ли нужда наистина?

Да, това няма да бъде последната ви почивка, разбира се, ще има и други, но след раждането на тях ще сте родители, които, заедно с багажа, винаги носят със себе си и мисълта за своето дете. Мислиш си, че точно сега нямаш време, толкова много задачи те чакат, но погледни на това време като на инвестиция. Инвестиция в семейните ви отношения, в близостта и интимността помежду ви. Задачите няма да избягат. Но скоро вече ще сте трима (или повече) и преди това нека има и малко време само за двама.

Виж още: 36 въпроса, с които истински да опознаеш важен за теб човек

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии