fbpx

Как да превърнем захранването в детска игра за мама и бебе

Дъщеря ми скоро навърши 4 години и отдавна хапва самостоятелно, но често, докато сме на маса, се сещам за първите ѝ хапки. Докато мия вече порцелановите ѝ чинии си мисля за първите ѝ силиконови купички. Колкото и голяма да стане, винаги ще си спомням захранването ѝ като един от най-вълнуващите периоди. Толкова много притеснения имах обаче в началото. И тях си спомням много ясно. Какви купички да избера? Какви прибори ще ми трябват? Лигавници от плат или силикон? А чашата и шишето за вода избирах сигурно месеци, докато открия моделите, които най-много пасват на възрастта ѝ.

Беше си цяло приключение! Отначало си мислих, че трябва само да избера каква храна да ѝ давам, кое след кое следва, за какви алергени да внимавам. Но бързо разбрах, че има и доста други неща, за които трябва да помисля. Как ще приготвям храната, в какви съдинки ще я поднасям, а какво правим, когато сме на път? Как да давам вода, как да я храня така, че да не трябва след това да чистя храна от пода в продължение на един час…

Тогава ми се искаше някой да беше събрал на едно място всичко, от което се нуждая, да ми обясни кое за какво служи и да улесни живота ми. Днес се надявам аз да успея да бъда този някой за теб, мамми. Ще споделя с теб основните моменти в захранването и ще ти предложа как да подходиш към всеки един от тях. Също така ще ти предложа селекция от продукти от първостепенна важност, изключително практични и изпробвани във времето. С тяхна помощ мисията захранване далеч не е толкова плашеща, в което, вярвам, ще се увериш и сама.

захранването детска игра tommee tippee
Кредит: Tommee Tippee

Разбира се, първото решение свързано със захранването, е изборът на метод, който е най-подходящ за твоето мъниче и семейството ви. Добрата новина е, че без значение дали избереш ЗВБ, педиатрично, педагогическо захранване или пък решиш да комбинираш по нещо от всяко, то ще се нуждаеш от няколко верни помощника, които са приложими при различните методи.

Приготвянето на храна – можем ли и сами?

Захранването е моментът на първата среща на нашето мъниче с истинска храна, различна от мляко. Аз лично се ужасявах от това какво ще дам на дъщеря си, какъв е произходът, дали това, което пише на етикетите е вярно и изобщо до колко е полезно. Затова и взех решението, че ще приготвям сама храната, за да съм на 100% убедена във всяка една съставка, която предлагам. Да, признавам си, беше ми трудно, особено в началото, когато цапах сума ти тенджери и тигани. За съжаление, късно открих, че има верни кухненски помощници, които улесняват ежедневието на всяка майка, като ѝ спестяват време и усилия. Е, за бебе номер 2 съм си научила урока! 🙂

Пример за такъв ценен помощник в приготвянето на бебешката храна, при това по бърз и здравословен начин, е уредът за готвене на пара и блендер Quick-Cook на Tommee Tippee. С негова помощ ще можеш да приготвиш храната за твоето мъниче в консистенция, подходяща за различните методи на захранване. Можеш да сготвиш на пара плодове, зеленчуци, месо или риба и да ги предложиш на подходящи парченца на твоето ЗВБ бебе или пък да ги пасираш със същия този уред и да имаш вкусно, домашно приготвено пюре за минути.

Когато говорим за домашно приготвена храна, много майки се плашат, защото си мислят, че не могат да готвят. Но при захранването на бебето не става въпрос за сложни кулинарни шедьоври, достойни за журито на Мастър шеф. Всяка от нас може да свари няколко зеленчука, месо или яйца и да ги предложи във вид, подходящ за избрания от нея метод на захранване. Само така ще сме спокойни за съдържанието на консумираната от нашето мъниче храна.

Прием на вода – кога и как

За много майки въпросът с приема на вода идва кажи-речи веднага след раждането на детето. Аз също не успях да се измъкна от него – от близки, от приятелки… Дъщеря ми се роди в края на април и доста бързо навлязохме в летния период. Съответно тя искаше да суче по-често заради жегите, но на мен ми се повтаряше непрекъснато от загрижени близки: „Ама тя е жадна, дай ѝ водичка!”. Аз обаче бях категорично против, защото знаех, че в кърмата се съдържа всичко необходимо за нужната ѝ хидратация. Знаех и че даване на вода се препоръчва след навършване на 6 месеца (според СЗО) и мислих да изчакам този момент. Така направих и не съжалявам. При нас даването на вода съвпадна със захранването и даването на твърда храна, точно каквито са и съвременните педиатрични препоръки.

Разбира се, това не направи процесът по-лесен за мен, напротив. 🙂 Най-голямото предизвикателство в захранването вкъщи не беше толкова предлагането на храна, колкото предлагането на вода. Откриването на подходяща чаша за вкъщи и шише за навън ми отне време. Отначало си мислих, че ще е лесно да дам на дъщеря ми малка чашка със столче, такава, в която слагам яйца. Струваше ми се подходяща като размер. Но резултатът беше разлята вода навсякъде, защото движенията ѝ не бяха никак координирани. Човек обаче се учи от грешки си, а ако има късмет, може да се учи и от грешките на другите. Затова не прави моята, мамми. Вместо това ти предлагам да заложиш на сигурно – с неразливащи се чаши, които да ти гарантират спокойствие на теб и удобство за бебчето.

Tommee Tippee, например, предлага два модела за различните възрастни – неразливаща се преходна чаша 360° с дръжки (200 мл/6м+) и неразливаща се термочаша 360° (250 мл/12м+). Те са създадени така, че да помогнат на детето да усвои умението за самостоятелно пиене, без разливане и бъркотия, с които на мен ми се налагаше да се справям. Благодарение на интелигентната клапа и на двата модела се предотвратява изливане, дори ако чашата се обърне с дъното нагоре. За да потече вода, детето трябва да я засмуче с устни.

Кажи „НЕ!” на цапането”

В момента, в който захранването започне, ще си припомниш важен урок от училище, а именно този за гравитацията. Купички, храна, чаши, прибори – изглежда гравитацията ги привлича изключително силно към земята, а мъниците правят всичко възможно, за да им помогнат да се озоват под масата. Цел номер едно на мама вече е да пребори гравитацията.

Аз доста се старах и прибягвах до доста абсурдни решения (включително бях постелила мушама под столчето, за да не се притеснявам, когато храната полети към пода). Но тогава не знаех, че дори хвърлянето на храна по земята е част от ученето на мъниците. Именно то им помага за разбиране на причинно-следствените връзки. Това, което за нас е цапане, за тях е повод за много въпроси – Какво ще стане, ако изпусна това? Пада ли? Разлива ли се? Мама ядосва ли се?. За тях резултатът от действието е това, което е важно. Затова и не бива да ги критикуваме за хвърлянето, да се ядосваме, да им вземаме храната. Най-доброто, което можем да направим, е да се примирим, че това е част от процеса. Другото, разбира се, са малки мамини хитрини, с които все пак да си улесним живота.

Едното ми предложение е вълшебната подложка за хранене Magic Mat (BPA free), съвместима с всички чинии и купи Tommee Tippee. Вендузата в средата на подложката я закрепя за масата и всякакви други равни повърхности, така че да се предотврати падане. Да, храна може да полети отново към земята, но не и цялата купичка, а, повярвай ми, това си е една малка победа! 😉

Другото, разбира се, са лигавниците. Но и там нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. Едно от първите неща, които купих за дъщеря ми, още преди да се роди, беше лигавник. Дизайнът на моделите беше толкова сладък, че не можах да се сдържа. Знаех, че ще им дойде времето и около 6-ия месец, когато я захраних, така и стана. Но бързо разбрах, че лигавниците от плат, колкото и сладки да си, далеч не са практични. Някои храни като тиква, например, ги изцапват неспасяемо, а и колко лигавника ми трябват, за да мога да смогна с изпирането им? Е, така и не намерих отговор на този въпрос, защото бързо се преориентирах към силиконовите модели, които препоръчвам и на теб.

Мекият лигавник-руло Roll n Go на Tommee Tippee (BPA free) разполага с джоб, в който попадат парченцата храна, които не се озовават в устата. Така дрехите са предпазени от измокряне и изцапване. Материята му го прави не само лесен за почистване, но и лесен за сгъване на руло. Лигавникът също така може да се слага и в миялна машина за допълнително улеснение.

Да нахраним бебето навън? Можем и още как!

Колкото и добре да се справяме със захранването в домашни условия, идва прекрасният ден, в който ни се налага да излезем от вкъщи и да нахраним детето навън. А може би ни предстои първото пътуване? И ето поредното предизвикателство пред мама. Трябват подходящи съдове и прибори, леки, удобни, които пазят добре храната.

Най-важното при храненето извън дома е мама да не се притеснява! Нито от цапаницата, която може да настане, нито от нежеланието на малчо да се храни. Имай предвид, че смяната на обстановката може да повлияе на интереса, който има към храната, поне отначало. Възможно е да му е по-интересно да огледа какво става около него, отколкото да отвори уста и с желание да хапва. Дай му малко време да свикне, опитай се да премахнеш колкото се може повече от „разсейващите фактори” – като например близки, които се прехласват по него или предмети по масата, които иска да докопа с малките си ръчички. Ако имате вече изграден режим, то опитай се да предложиш храна по същото време, по което би го направила у вас.

И, разбира се, щом говорим за хранене навън, идва и поредният интересен момент, а именно – как да транспортираме храната, какви прибори да използваме, как да не разлеем това, което сме приготвили

Купите за храна с капак и лъжица Tommee Tippee решават всичките ни проблеми! Комплектът се състои от 2 купи за лесно загребване, 1 непротичащ капак и 1 лъжица. Благодарение на триъгълната основа на купите, загребването е повече от лесно за малчуганите и те с лекота ще могат да правят своите първи опит за самостоятелно хранене. Лъжичката също улеснява процеса, тъй като е удобна за хващане. Комплектът (BPA free) е безопасен за употреба в миялна машина, микровълнова и в стерилизатори и също така е съвместим за употреба с вълшебната подложка Tommee Tippee.

Мамми, надявам се селекцията да ти е била полезна. Освен с подходяща посуда, се въоръжи и с търпение, наслади се на захранването и първите срещи на твоето мъниче с твърдата храна. Докато се усетиш, времето ще мине и то вече уверено ще си хапва само!

________________________

* Материалът е реализиран в партньорство с ИВЕНТАС.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии