fbpx

За бременността с тромбофилия от първо лице разказва Цвета Евтимов

Какво е тромбофилия? Как се живее с нея? Как се забременява и ражда с нея? На тези и много други въпроси ще се опитаме да дадем отговор днес, защото това състояние е от жизненоважно значение за здравето на всяка бъдеща майка и нейното дете. За жалост, често именно то се оказва и причината те никога да не се срещнат, ако за него не се знае и не се третира.

Тромбофилията, както подсказва името, е състояние, свързано с предразположеност към образуването на тромби или кръвни съсиреци. Веднъж образували се в кръвта на човек, те могат да запушат кръвоносни съдове и да застрашат сериозно здравето. За тромбофилията се знае, че може да бъде или генетично обусловена, или придобита в следствие на различни автоимунни или ендокринни заболявания, хормонална терапия, обездвижване и др. И ако една жена може да живее с това състояние и да не разбере за него, то може да напомни за себе си именно по време на бременност. Защо? Всъщност е доста логично. По време на бременност тялото на жената се подготвя за раждането и част от тази подготовка е повишената склонност към кръвосъсирване, която има за цел да намали прекалената кръвозагуба по време на предстоящото раждане. Тук главна роля играят половите хормони, които стимулират този процес. И ето как именно бременността се превръща в рисков фактор за отключване на тромбофилията.

Наличието ѝ може да създаде редица усложнения по време на най-важните девет месец в следствие на образуване на тромби в майката или смутен кръвоток към бебето. Сред тях са спонтанните аборти или дори поредицата от такива, с неизяснена на пръв поглед причина, усложнения като забавяне на вътреутробното развитие, отлепване на плацентата, прееклампсия, може дори да бъде причина и за неуспешна инвитро процедура или дори мъртво раждане.

Затова и скринингът за тромбофилия (чрез кръвно генетично изследване) е от изключително голямо значение за протичането на една спокойна бременност. Откриването на това състояние позволява то да се менажира с подходяща терапия, назначена от специалист. Само така може да се гарантира протичането на една успешна бременност, при която и бебето, и майката да са добре.

И макар за тромбофилията да може да се каже още много от медицинска гледна точка, искаме днес да ти споделим една друга гледна точка – истинска, преживявана и изстрадана. Поканихме за този разговор Цвета Евтимов, майка на четири деца и популярна личност в социалните мрежи, която преди няколко месеца се осмели да говори открито с аудиторията си за това състояние. Самата тя ражда първите си три деца без да знае, че го има, макар и да има известни усложнения по време на бременностите си. Никой лекар обаче не вниква достатъчно задълбочено в проблемите. Докато Цвета не забременява за четвърти път. Съвсем неочаквано преживява спонтанен аборт. Обяснение обаче няма. Лекарите са категорични, че тромбофилията не може да е причина, тъй като Цвета вече е родила три деца. Но тя самата не вярва. Затова търси и намира професионалисти, които да ѝ повярват и които заедно с нея да извървят пътя към последваща бременност. Само с помощта на терапия и внимателна грижа от страна на следящия я гинеколог Цвета износва и ражда преди няколко месеца своето четвърто дете – прекрасната Катарина!

Екипът ни изказва специалните си благодарности и адмирации към Цвета за смелостта да сподели с всички нас своята история! За нас тя е вдъхновение със своята борбеност и вяра, както и истински пример за щастлива развръзка, въпреки всичко!

Надяваме се заедно да сме започнали един много важен разговор и да помогнем на повече хора да научат за тромбофилията, за нуждата от скрининг и подходящо лечение.

Здравей, Цвета. Би ли се представила като за начало на нашите читатели?

Здравейте! Казвам се Цвета Евтимов или както съм позната в социалните мрежи @fabmamaworld. Имам щастието да съм майка на четири деца. Цялото ми  ежедневие е посветено на тях. По професия съм журналист и медиите са моята страст.

Поводът да те поканим за този разговор беше един твой пост в инстаграм профила ти, в който откровено споделяш за срещата” ти с тромбофилията. Кога ти самата научи за това състояние и при какви обстоятелства?

Не помня кога точно чух за тромбофилията, но помня къде – във форумите. Тук, мисля, всички сме единодушни, че за подобно състояние трябва да научим от лекарите, а не от интернет.

Постът ти започва с думите на лекари, които са ти казвали, че ти няма как да имаш тромбофилия. Как се справи с подобно неглижиране на проблема?

Наистина чух тези думи повече от веднъж. И по пътя на логиката сигурно е така, но медицината не е точна наука и ето – аз съм пример за човек с три живородени деца, нито една предишна загуба и вродена тромбофилия

Когато обаче разбрах, че сърцето на бебето ми е спряло да бие и единственото обяснение беше „генетична грешка” и „случва се”, това изобщо не ме успокои. Знаех, че нещо не е наред и нямаше да се спра, докато не получа отговори защо това се е случило.

Така започнах да се ровя и сама да търся причината. Бях отчаяна, обезверена и имах нужда от обяснение за това, което ни се случи.

Как мислиш, в България знае ли се достатъчно за тромбофилията и профилактиката на какво ниво е?

Положението е страшно. Получих първоначална помощ от групи във Фейсбук на пациенти в същото състояние. В същото време исках да остана анонимна за момента. Просто не исках познатите ми и приятелите ми да разберат, че съм бременна. Страх ме беше да не стане отново същото и да се наложи да трябва да казвам на всички, че бебе няма да има. 

Твърдо вярвам, че всеки човек трябва да се тества за тромбофилия. Особено, ако някоя жена планира бременност. Повечето лекари те пращат на изследвания само ако имаш два-три аборта. Подобна загубата е толкова тежка за семейството, а би могла лесно да се избегне.

Все пак в България има и отлични специалисти, които са напълно наясно с това състояние и се борят за пациентите с тромбофилия!

Виж още: На акушерките с любов!

Била си бременна и в други държави, раждала си във Франция. Какво беше там отношението по проследяването на бременността?

Първите ми три бременности протекоха във Франция, въпреки че второто ми дете – Виктория, се роди в България. Мога да кажа, че там положението беше доста по-зле. Тотално неглижираха всички признаци на тромбофилията, а такива ясно е имало. За това за последната ми бременност се доверих изцяло на български специалисти. Щастлива съм, че благодарение на тях сега държа моето малко чудо в ръцете си!

Как протекоха първите ти три бременности, когато не знаеше, че имаш тромбофилия, в сравнение с последната, когато беше напълно наясно с диагнозата?

Доста по-безгрижно, въпреки проблемите, които имах тогава.

С първите две бременности кървях до четвъртия месец, едното бебе имаше едноартериална пъпна връв и двете момичета се родиха с ниско тегло и въпреки това абсолютно никой лекар във Франция не ми обърна внимание

Беше ли по-спокойна през деветте месеца на последната ти бременност, след като състоянието ти вече беше установено?

Категорично не! Ужасно много ме беше страх през цялото време, въпреки че имах пълно доверие на следящите ме лекари. Просто страхът беше по-силен от мен. Нямах търпение да гушна доносената си дъщеря в ръцете си и да виждам с очите си, че е добре.

Как протече проследяването на бременността ти, каква терапия ти беше назначена?

От самото начало бях на терапия с инжекции НМХ, приемах специфични витамини и други лекарства като се изследвах на максимум три седмици. Моето състояние се променяше доста динамично и се налагаше постоянно да се актуализира терапията.

А как протече самото раждане? Тромбофилията повлия ли му?

Моят следящ гинеколог бе планирала точно всеки един момент от раждането, така че тромбофилията да не повлияе. Тук обаче съдбата ни изигра лоша шега. Проблемите дойдоха от прекарания Ковид и бебето, което се заклещи. Само благодарение на професионализъма на екипа и навременната им реакция сега с Кати сме добре и сме живи. Винаги ще сме им благодарни!

Виж още: Да родиш по време на пандемия – историята на Ива, която дава кураж на всички бъдещи майки

Как се живее с тромбофилия, когато не си бременна, състоянието дава ли отражение на живота ти в момента?

Дълго време след раждането бях на инжекции за разреждане на кръвта. Има определени правила, които трябва да спазвам. Тепърва се уча да живея с това състояние, но поне не влияе на качеството ми на живот. Просто е хубаво да съм предпазлива.

Какво би казала на майките, които тепърва се сблъскат с тромбофилия или дори с друго състояние, което прави пътя към тяхното бебче по-труден?

Никога да не се отказват! След загубата аз се бях предала. Когато чух и второто мнение, че бебето ни няма пулс казах само „Аз съм до тук. Нямам сили да продължа.“. Все пак бях благодарна, че имам три деца. Единствено тъгата в очите на децата ми и вярата на съпруга ми, че нашето бебе ни чака, ме накараха да се боря. Постепенно се съвзех и реших да продължа напред заради тях. Всички толкова много мечтаехме за това бебе. 

Надежда винаги има и желая искрено на всяка една жена да гушне мечтаното бебе.

Как се отглеждат вече четири деца? По-трудно или по-лесно става с всяко следващо и коя е твоята супер сила в ежедневието с тях?

Кати много ме промени като майка. До някаква степен приемах това, че съм майка като даденост. Сега съм много по-спокойна и съм благодарна за всеки миг с децата си. Прощавам им и белите по-лесно. 🙂

На какво искаш да научиш децата си?

Да са добри хора! Точно с тази бременност срещнах толкова прекрасни хора. Всички знаем колко трудно се намираха инжекции за разреждане на кръвта. Въпреки че имах рецепта и генетични изследвания, инжекции просто нямаше, а без тях имаше пряка опасност за мен и бебето.

Тогава толкова познати и непознати помогнаха да търсим по аптечната мрежа, дори в чужбина. Искаха просто да помогнат. Искрено се надявам скоро да се реши този проблем, а не толкова много жени всеки ден да се молят за неродените си деца и собственото  си здраве.

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии