fbpx

Билките като живи същества и как да се свържем с тях

Има хора, които могат истински да общуват с природата. Няма да ги откриеш в градския трафик. Те са там, близо до земята. В чест на Еньовден – празника на лечебните билки, те срещам с един такъв човек на природата – Надежда Максимова.

Преди 13 години тя се премества в малка махала в Тревненския Балкан. Започва да отглежда билки, овошки, кучета и котки и пчели. Събира традиционни рецепти за лечение на хора, животни и градина, които комбинира с научните си познания по билкова медицина, микробиология и ботаника. Изучава билките повече от 18 годни, а голямата ѝ страст е създаването на формули за билкови мехлеми, извлеци, лекове и козметика. Споделя част от наученото в своя сайт Bilka Herb. Публикувала е книги, десетки статии, води курсове, работилници и обучения. Вярва, че

познанието и уважението към природата са единственият път към еволюция.

С Надежда си поговорихме за същността на билките – как да се свържем с тях, как да ги берем, за Еньовден и мълчаната вода, за човека като част от цялото.

Как едно градско чедо стига до селото, до земята? Как намерихте пътя към тях?

Земята и водата винаги ги носим със себе си, затова въпросът не е в това да намерим пътя, а да си го припомним. След завършването на първото си университетско образование, заминах в чужбина, като повечето млади хора. Работих с бежанци в Норвегия. Реших обаче, че искам да работя за България.

След като се върнах, установих колко е брутално положението с унищожението на природата ни. Разбрах, че колкото и да искам да се занимавам с деца и да им помагам, ако не опазиш природата, тяхното бъдеще е абсолютно безсмислено. При липсата на вода и стабилна климатична обстановка, това че ги подпомагаш социално и психологически, няма абсолютно никакво значение. Затова започнах с първите кампании за опазване на дивата природа – за дивите плажове на Иракли, за Странджа, Рила, Витоша и горите.

В продължение на осем години се занимавах с природозащита. В началото беше изцяло на доброволни начала, а по-късно се превърна в работа. Имахме много проекти, с които обикаляхме из цялата страна.

Започнах да разпитвам местните хора как са лекували животните преди антибиотиците? Повечето възрастни хора ги беше хванала индустриализацията и те използваха лесните решения. Водих си записки в тефтер как техните баби и дядовци са лекували животните с билки.

Виж още: 5 задължителни неща, когато тръгнем на път с деца

Билките еньовден
Кредит: Личен архив
А кога проявихте интерес към лечението с билки и на човека?

Нямах такъв интерес, докато не дойдох на село. Имахме лятна вила в Тревненския Балкан и след десет години борба с институции за опазване на природата, си казах: „Нека малко да я усетя тази природа!”. Дойдох да живея по-близо до нея.

Влязох в градината и започнах да разчиствам. Докоснах едно растение и усетих, че то не иска да бъде изтръгнато. Беше здраво захванато, усетих го много приятно в ръката си и реших да разбера какво е. Оказа се, че е растение, което ще ми помогне за кървящи венци, които имах тогава.

Така започнах да прекарвам много време в разглеждане на растенията. Не се опитвах да ги култивирам, а да ги наблюдавам. В селото ми казваха: „Тези стари дървета най-добре да се отрежат“. Аз обаче проучих темата и установих, че с кореновата си система старите дървета подхранват по-младите дървета около тях, като приоритетно подхранват тези от техния вид. Това означава, че има една огромна осъзнатост, която обаче ние хората не осъзнаваме и не зачитаме.

Как можем да разберем тази осъзнатост?

Не става само с медитация, трябва да имаш задълбочено познание, дори върху биологично-химичните процеси, които протичат в едно растение. За да излекуваме себе си, трябва да знаем как функционира тялото ни, нали?

Това, че имаш главоболие, не означава, че трябва да пиеш хапче за главоболие. Трябва да разбереш дали червата ти не храносмилат както трябва, дали хормоните не са разбъркани.

Изливането на пестициди в почвата буквално убива нашия микробиом, съответно ние започваме да развиваме автоимунни заболявания, психологични заболявания като шизофрения, биполярно разстройство, аутизъм. Те са свързани с липсата на разнообразие в микробиома и витамините в нашите тела. Важно е тази взаимовръзка да бъде обяснена на хората на достъпен език.

Билките еньовден
Кредит: Личен архив
Вие умело съчетавате науката, познанието и чисто човешката способност да усещаш и да се свързваш. Това ли е пътят към себе си, към връзката с билките, с природата?

Аз дълбоко вярвам в търсенето на баланса. Целият космос функционира на базата на два принципа – на сътворението и на разрушението. Дори болестта е липса на баланс в телата ни. От друга страна, ако постигнем пълен баланс, то преставаме да съществуваме, но е важно да го търсим. За някои хора е много по-комфортно да останат в крайност, но това причинява дисбаланс на целия ни вид.

Човешките същества сме склонни да мислим за себе си като за индивиди и забравяме факта, че сме вид, който функционира на базата на общностното развитие. За мен е приятен фактът, че все повече хора започват да мислят като мен. Спомням си, когато преди 12-13 години се изнесох тук, всички ми казваха, че съм луда. А сега все повече хора искат да живеят по-близо до природата и да търсят тази изгубена връзка.

Вярвам в общото, колективно несъзнавано и мисля, че това е нещо, което може да ни спаси, защото в момента сме на ръба на пропастта. Ние като вид можем да затрием не само себе си, защото знаете, че когато динозаврите са изчезнали, е изчезнала цялата екосистема.

Билките еньовден
Кредит: Личен архив

Виж още: Божена Иванова споделя защо и как жените създават един нов свят

В момента сте се посветили на билколечението. Как вие го практикувате и какво влагате в него?

За разлика от повечето билкари, които са се насочили към билколечението, защото са имали физически проблем и са търсили алтернатива, моят интерес тръгна от комуникацията с растенията. Това и до днес е основен приоритет за мен – как да науча хората да комуникират с билките, как да ги уважават, да знаят тяхната ценност.

Често казвам на клиентите: „Свържи се с билката, която усещаш най-близка.“. Аз мога да дам насоки, спрямо проблема, но обикновено той е само симптом. Много болести са свързани и с дисбаланс на микробиома, защото той определя колко токсини ще отидат към органите.

На върха на съществуването е връзката между растенията и микроорганизмите. Много хора не знаят, но е хубаво да научат, че растенията не са можели да фотосинтезират, докато не са се свързали с цианобактерии, които фотосинтезират. Чрез растенията можем да разберем колко сме зависими от околната среда. Те умеят да променят химичния си състав, спрямо нуждите или условията на средата.

Как можем да се свържем с билките?

Отглеждайте си растения. Дори в града, можете да си отглеждате билки в сандъчета. Билки или подправки – това е едно и също.

няма разлика между храна и лек, въпросът е как се използват.

Отглеждайте билки, за да комуникирате с тях. Така вие давате, но и получавате много повече, отколкото можете да си представите. Говорете им, свържете се с тях. Не е нужно да отидете на една поляна с билки и да я оберете. Те са живи същества, имайте уважение към тях. В уважението включвам и това да ги опознаете.  

Благодарете на билката, когато я берете. Така откликът, който получавате, е много по-добър за вас, особено когато използвате билката за лек.  

Важно е да четем, да учим за билките и за етеричните масла, които са някаква нова мода и всеки използва безразборно, а така често се допускат грешки.

Кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла?

Етеричното масло е само една от биологично активните съставки на растението, което е лечебно в целостта си. Тя е създадена да бъде летлива, т.е. да бъде вдишвана. Етеричните масла са сложни химични съединения, които обаче не са масла, не са липиди, затова най-добре е да бъдат вдишвани.  

Те са изключително силно съединение. За да го произведе, растението се нуждае от невероятно количество енергия. Затова маслата трябва да се използват много икономично и то в определени случаи. Имайте предвид, че една единствена капка етерично розово масло се добива от цветовете на 80 рози!

Основните грешки, които се допускат, са, че маслата не се разреждат или не се използват целесъобразно. Повечето етерични масла (с изключение на розовото и лавандуловото) не трябва да приближат очите и устата.

Сега са много модерни билковите мехлеми с капки етерични масла. Това не е мехлем, който да ползваш всеки ден и то върху лицето си. Етеричните масла са антибиотикът на растенията. Това е най-мощното лечебно средство. Ако искате да си направите мехлем за ежедневно ползване, накиснете цялата билка в маслен извлек. Това е много по-хармонично и по-щадящо за кожата.

Ако до пет дни употребата на етеричното масло не е променила състоянието на кожата ви, спрете да го ползвате, защото няма да го направи и по-нататък.

Имайте предвид, че маслата отделят много токсини, които се натрупват в черния дроб. Освен това може да придобиете резистентност към тях и в един момент няма да успеете да се лекувате с нещо по-леко.

Виж още: Натурални козметични продукти от България

Да поговорим за Еньовден. Защо народът ни казва, че на този ден билките са най-лековити?

Вярно е, че тогава билките са най-лековити и си има физиологично, природно и климатично обяснение за това. Аз не празнувам на 24 юни, защото това е календарният Еньовден. Реалният Еньовден, денят, в който природата, слънцето, водата и растенията са в своя пик, е по време на слънцестоенето, което е на 21 срещу 22 юни. Това е и времето, в което цъфтят повечето пролетно-летни билки.

Кога е най-добре да берем билки?

Важно е да следваме и лунните цикли. Когато луната е пълна, соковете на растенията тръгват нагоре. Ако искате да берете плодове или цветове на растенията, това е моментът. Когато искате да вадите корени, ще изчакате новолунието, защото всички сокове тръгват надолу и силата остава в корена.

Какви ритуали изпълнявате на Еньовден?

Изпълнявам ритуал, свързан с водата. За мен тя е интелигентен, жив елемент. Знаете, че водата има памет. Тя не е със земен произход, тя е начинът, по който космосът се е размножил и е донесъл живота на нашата планета. Нейната структура е уникална и е свързана с космическите явления.

Има един стар обичай, който аз много тача, това е мълчаната вода. Той се извършва в пълно мълчание. След като последните слънчеви лъчи докоснат водата, в деня преди слънцестоенето, се налива вода от три извора. Оставя се през нощта на светлината на звездите и луната. Рано сутринта се къпем в росата и се набира еньовската китка с билки. Тя може да е от 77 билки и половина или 99 билки и половина.

Половинката е за билка, чието име е скрито, защото сто билки са дадени, за да излекуват всяка болест и да донесат безсмъртие, но понеже познанието за последната е скрито, тя остава тайна. Можем да лекуваме почти всички болести, но не и да сме безсмъртни. Китката се топва в мълчаната вода и се напръскваме с нея. След това водата се пази в стъклени бутилки, запазва се и китката, и с тях могат да се лекуват различни болести през годината. Моят личен опит ми е показал, че водата действа и помага.

Какво е вашето послание за нашия човешки вид?

Бъдете любопитни, изучавайте. Помислете как вашето действие ще отзвучи в света.

Не забравяйте, че не сме единствените живи същества в космоса. Всички сме свързани и сме едно. Това, което причиняваме на околния свят, причиняваме и на себе си. От сърце и душа пожелавам по-смислен стремеж към хармония!

_______________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии